Explosieven in Berlijn, verdachte uit extreemlinkse middens

In het zuiden van Berlijn is afgelopen donderdag een bom ontploft in een gebouw met huurappartementen, met weinig schade tot gevolg en geen gewonden. Al snel werd duidelijk dat het hier niet om een incident ging, bij een tweetal verdachten heeft de politie meerdere pijpbommen en chemicaliën gevonden. Van de twee mannen waarbij de politie een inval heeft gedaan, is er één onder hen die voor staatsgesteunde initiatieven werkt. Het gaat o.a. om de met grof belastinggeld gefinancierde ‘projecten’ Berlin gegen Nazis en Mobile Beratung gegen Rechtsextremismus.

De man waarom het gaat, ene Claudio C., werkt als zelfstandige voor verschillende van dergelijke initiatieven, die duidelijk als doel hebben het Duitse regeringsbeleid te ondersteunen en andere opvattingen te demoniseren. Hij ontvangt hierbij niet enkel belastinggeld, maar zit ook in een netwerk dat moet mobiliseren tegen mensen en organisaties die onder het vage etiket rechtsextremisme vallen. Duidelijk is dat bij het uitreiken van dergelijke subsidies niet echt gekeken wordt naar de achtergrond en motieven van de ontvangers.

Subsidies komen vanuit het Duitse ministerie voor familie, senioren, vrouwen en jeugd dat sinds 2014 bestaat, via het project demokratie leben, dat zegt te willen strijden tegen rechtsextremisme, geweld en mensenvijandigheid. Door met veel gelden te strooien denkt de Duitse regering het maatschappelijke middenveld te ondersteunen, maar in praktijk komt veel terecht bij extreemlinkse activisten en wordt belastinggeld vooral gebruikt om dissidente meningen uit het maatschappelijk debat weg te drukken.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.