Christenen wereldwijd opgejaagd wild

Bij het begin van ieder jaar wordt door ‘Geopende Deure’ (Engels Open Doors) een balans opgemaakt van de vervolging en discriminatie van christenen wereldwijd. Erg verontrustend, die balans, want sinds de uitbraak van de Covid-pandemie, gaat de curve van de desbetreffende terreurstatistieken nog meer de hoogte in dan die van corona. Dat blijkt uit de lijst met een top-50 die ‘Geopende Deure’ onlangs bekend heeft gemaakt over de meest in het oog springende vervolgingen.

Afrika valt daarbij op met een erg drastische toename: 19 van de 50 landen liggen in Afrika en vier Afrikalanden behoren tot de wrede top-tien. Een op zes christenen in het zwarte continent ligt onder vuur en dat mag letterlijk worden opgenomen. Geweld tegen de Kerk in Afrika ten zuiden van de Sahara is de jongste twee jaar met 30% toegenomen, schrijft de organisatie. Tot de top vijf van de gewelddadigste vervolging, behoren er ook vier tot zuidelijk Afrika. Daaronder op de eerste plaats Nigeria, waar op Kerstdag 2019 tien christenen door de Islamitische Staat (IS) zijn onthoofd, gevolgd door Pakistan, ‘onze’ Democratische Republiek Congo (DRC), Mozambique en Kameroen. Het is de eerste keer dat de DRC de trieste eer geniet bij die top-50 te worden vernoemd. De republiek staat op nummer 40 met geweld door de Geallieerde Democratische Machten (ADF). In een verslag van de Verenigde Naties is vorig jaar die IS-verbonden groep beticht van oorlogsmisdaden en andere misdrijven tegen de mensheid. Sinds begin 2019 heeft ADF al meer dan 1.000 christenen afgemaakt.

Wegens opgedreven aanvallen van islamitische extremisten, is ook Mozambique in de top-50 beland, de eerste keer sedert 1993. De provincie Cabo Delgado heeft sinds 2017 al meer dan 600 aanvallen te verduren gekregen, met meer dan 1150 dodelijke slachtoffers. Een vertakking van Al-Skhabaab, dat de provincie sharia-wetten wil opdringen, is daar verantwoordelijk voor. Jan Gouws, directeur van ‘Geopende Deure’ Zuid-Afrika toont zich uiterst bekommerd over de scherpe stijging van christenvervolging in Afrika wegens de verspreiding van islamitische militanten, radicale ideologieën en extremistische overvallen. De pandemie heeft bestaande sociale, economische en etnische kwetsbaarheden van miljoenen christenen wereldwijd nog meer onder druk gezet. Onderzoek wijst uit dat de Covid-19-afzondering gebruikt wordt om islamitisch extremisme ten zuiden van de Sahara nog verder te verspreiden. In de Sahelstreek wordt islamitisch extremisme nog aangewakkerd door onrechtvaardigheid en schrijnende armoe.

Volgens inlichtingen van de Mensenrechtencommissie zijn er, ondanks Covid-19, tussen januari en juli vorig jaar in Burkina Faso, Mali en Niger meer dan 85 scholen aangevallen. Christenen sloegen alarm omdat de corona-regels hen tot gemakkelijke doelwitten maakten, omdat de veiligheidsmachten met de plunderaars leken samen te spannen. In Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen heeft de strijd tegen het virus het zelfs moeilijk gemaakt om georganiseerde misdaad onder controle te krijgen, omdat drugsbendes vier Mexicaanse streken hun eigen Covid-avondklokregels en beperkingen hebben opgedrongen. In Colombia hebben georganiseerde misdaadbendes hun greep op de pandemie versterkt door de avondklokregels en beperkingen van de regering voor eigen doeleinde te misbruiken. Ontstellend noemt ‘Geopende Deure’ het, dat de wereldwijde pandemie wordt misbruikt om de vervolging van christenen op te drijven en hun de noodzakelijke noodhulp te weigeren. Gouws verzekert christenen van over heel de wereld dat zijn organisatie voor hun rechten en godsdienstvrijheid zal blijven opkomen en dat ze zich nooit alleen en in de steek gelaten dienen te voelen. Wat de traditionele christenen in het Westen betreft, mag daar toch wel ernstig aan getwijfeld worden…                                                                                                           

De lijst

In de top-5 van 50 landen worden meer dan 309 miljoen christenen – d.i. 1 op 8 in 74 landen – wereldwijd om hun geloof vervolgd. En dit zijn de tien ‘toppers’ van de lijst: Noord-Korea, Afghanistan, Somalië, Libië, Pakistan, Eritrea, Jemen, Iran, Nigeria en India. Pikante reactie van een lezer: ‘Onder Biden-Harris zal Amerika binnen vier jaar zeker op die lijst staan’. Van ondergetekende geen commentaar, maar de gedachten zijn vrij.

6 comments

  1. Waarom maakt deze organisatie op geen enkele wijze melding van de religieuze vervolging van een Christelijke groepering als de Jehovah’s Getuigen, die in Rusland op ernstige wijze vervolgd worden? Rusland is wellicht het land met het meest onverdraagzame beleid op dit vlak.

  2. Christenen ik heb niets tegen geloof maar christenen zijn ook geen lieverdjes onder de mom van zendingswerk etc doen ze ook veel rare dingen zoals zoals seksueel misbruik in het vaticaan en veel misbruik in christelijke tehuizen. Hiervoor moeten wij onze ogen niet sluiten. Christenen zijn alleen tijdens kerst heel erg zichtbaar daarna weg. Christenen hebben ook een duistere kant net zoals islam en jodendom etc Christenen zijn onzichtbaar in nederland als het gaat om levensvragen zoals euthansie enz.

  3. Onze PoCo-Loge pipo’s & pipa’s zullenl daar wel struisvogelpolitiek over plegen wegens “maar” christofobie, maar indien vermeende “islamofobie” betrokken zou kunnen zijn dan treedt het PoCo-Tweezakkerij Systeem WEL in actie

  4. Eén stukje informatie zijn jullie vergeten te vermelden heren: https://www.opendoors.nl/doneren/
    Onder de link “Op welke andere manieren kan ik geven?” staan instructies om vanuit België een gift te doen.
    Ikzelf geef al jaren aan deze organisatie. Het zal wel een druppel op een hete plaat zijn maar wie weet, misschien maakt het toch een verschil.

Comments are closed.