Het meerderheidsstelsel bij de verkiezingen zorgt ervoor dat miljoenen Fransen niet of amper vertegenwoordigd zijn het Palais Bourbon, waar  de zetel van de Franse Assemblée gevestigd is. Om de zoveel jaren wordt het voorstel om tot het evenredig kiessysteem over te gaan, eens uit de mottenbollen gehaald, meestal zonder resultaat. Het is nu opnieuw actueel omdat François Bayrou, een sociaalliberaal en politieke prostituee, het opnieuw in de actualiteit bracht.

Een proportioneel kiessysteem staat politieke stabiliteit in de weg”, roepen partijen die hun zetels dreigen te verliezen ten voordele het Rassemblement National van Marine Le Pen. Gaat het dan zoveel slechter in landen waar de proportionaliteit gehanteerd wordt? Natuurlijk niet, de angst voor massaal zetelverlies is de enige reden.

In 1986 had het Front National 35 volksvertegenwoordigers (2.703.442 kiezers) bekomen dankzij het door Mitterrand ingevoerde stelsel van evenredige vertegenwoordiging.  Maar zodra hij weg was schafte zijn opvolger, Jacques Chirac, het opnieuw af. De president die vond dat migrantenfamilies ‘stonken’, gunde het niet aan het toenmalige FN.

Macron  – kampioen in loze beloftes – had in 2017 een dosis proportionaliteit van rond de 20% vooropgesteld. Daarover doet hij nu alsof zijn neus bloedt.

Vandaag vertellen centrumrechtse partijen en LREM (Macron) ons dat het te laat is om een hervorming door te voeren één jaar voor de verkiezingen. Nochtans blijkt uit verschillende peilingen dat 76% van de Fransen voorstander is van een evenredige vertegenwoordiging in de Assemblée. Het s altijd wel te vroeg of te laat, als het niet hun kraam past.

Er toch even aan herinneren dat het RN, in de enige ronde van de Europese verkiezingen – volledig proportioneel – 23 van de 79 aan Frankrijk toegewezen leden van het Europees Parlement heeft binnengehaald.  Dat is 29%!  Moest deze methode gelden voor de nationale verkiezingen, dan beschikte de partij van Marine Le Pen nu over 167 zitjes in de Franse Assemblée, daar waar er nu slechts 6 kunnen zetelen…

Zij die meer vertegenwoordiging eisen voor allerlei minderheden, en amper 15% van het electoraat uitmaken, vinden het normaal dat het Rassemblement National, dat 30% van het electoraat uitmaakt, slechts 1% van de zetels van de afgevaardigden krijgt.

Frankrijk is het enige land in Europa dat evenredige vertegenwoordiging afwijst, ook al is 76% van de bevolking er voor! De politici die de proportionaliteit tegenhouden zijn net dezelfden die de hele wereld lessen in democratie willen geven.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Le Pen zou volgens een ‘proportioneel’ kiessysteem 167 zetels behalen, met het huidige heeft ze er 6”

  1. Die 29% voor $%RN zegt helaas niet zoveel omdat de overige 71% wel weer een kartel zal gaan vormen om een RN-premierschap te voorkomen.

Trending

%d bloggers liken dit: