Zoekt Alexander inspiratie op een ander?

In De Tijd noemde Bart Maddens het Vivaldi regeringssamenraapsel (mijn woord, niet het zijne) een oorlogsregering die nood heeft aan een externe vijand om het te kunnen volhouden. Met zijn stelling dat die vijand het Vlaams-nationalisme is, vertelt de prof niks nieuws. Evenmin verrassend is zijn mening dat De Croo gretig misbruik maakt van de bezetting van het Capitool in Washington DC om de ware democraten in het eigen koninkrijk te waarschuwen voor kopieergedrag ten onzent van Amerikaanse heibel.

Wat ik wél een interessant denkspoor vond, las ik op het einde van het professorale opiniestuk in De Tijd: dat de premier vanuit zevende stelling in het rijtje van politieke dwergen zich in zijn hyper-belgicistische ijver wel eens zou kunnen laten inspireren door een democratie op z’n Spaans. Wie een beetje vertrouwd is met de brutale methodes waarmee in Madrid de Catalaanse vrijheidsstrijd is ‘opgelost’, snapt allicht dat Bart Maddens daarmee verwijst naar de politieke leiders van Catalonië die ver van hun thuisland en hun familie al jaren gevangen worden gehouden, terwijl andere kopstukken in ballingschap moeten leven in een modeldemocratie als ’t belgieksken.

Omdat kabouterpremier Alexander er vast van overtuigd is dat de sacrosancte Democratie in la belgique-belgië bijna evenveel gevaar loopt als in de republiek van president-elect Joe Biden, heeft hij wellicht ook wel eens, toen hij ’s nachts de slaap niet kon vatten, gespelemeid met de bekoorlijke gedachte: ‘Wat in Spanje kan met de welkome gedoogsteun van de Europese Unie, waarom zou dat ook met dat zootje ongeregeld niet kunnen dat MIJN regering niet wil erkennen als zijn regering omdat toevallig de Vlamingen niet mogen meespelen?’ Ja, waarom niet? Als een in verschillende partijen geschoolde Democraat als Vincent van Quickenborne een linkerhandje wil toesteken met een nieuwe wet ter beteugeling van  racistische misdaden, moeten wij met onze monstercoalitie toch zeker het monsterracisme van de meerderheid-in-de-minderheid enkele koppen kleiner kunnen maken, hoor ik in mijn ontspoorde verbeelding de premier – niet MIJN premier – denken.

Meegenomen is daarbij, zoals Bart Maddens doet opmerken, dat de bevolking door corona te versuft is om op te merken wat er in dit apenland (citaat de ‘kleinen Eyskens’) allemaal wordt geflikt achter het mondmasker van het vergif made in China. Wat als een crisis wordt bestempeld, komt de regering niet per se slecht uit, durft die stoute Maddens zelfs in De Tijd te schrijven, met daaraan vastgeknoopt de snode bedenking dat Alexanders dwergregering van goedkoper per zeven, de crisis zelfs nog een tijd zou willen laten aanslepen en het zal niet de door wonderjongen Conner tevoorschijn getoverde gezondheidsminister zijn die daartegen protest zal aantekenen. Van wie komt weer die gevleugelde uitspraak in de taal van Jean-Marie Boucher ‘J’y suis, j’y reste’? Of was dat een grafschrift?

Als ik eraan denk dat deze paarsgroene Vivaldi kakafonie nog tot het jaar 2024 in onze bijna lege zakken zal zitten, dan kan ik daar maar één bedenking aan vastknopen: het Vivaldi-virus is onnoemelijk veel schadelijker dan het corona-virus, ook al omdat tegen Vivaldi geen virologen of epidemiologen of welke andere leugens ook zijn opgeleid. Soms speel ik met de gedachte een boekje met de titel ‘Arm Vlaanderen’ te schrijven, maar dat is al eens geschreven zoals de lezer wellicht weet…

 

6 comments

 1. “Het is gewoon een kwestie VAN door op politiek-correcte survival geïnspireerd, puur en onversneden machiavellistisch opportunisme” . Er was een woord weggestolen (“VAN”) door de zetduivel, Jefke. Ik maak er nu hierbij volkomen op uw maat gesneden brood van, dat zelfs hopelijk voor om het even welke steenezel zou begrijpbaar zijn…..

 2. “Zin-ledig” hoezo ? Blijkbaar enkel bij patiënten waarvan het onder hun schedeldak volkomen “ledig” is. Daarom dat die sukkelaars die met zulk een vacuum schedel behept zijn, die als een hogedruk snelkookpan kunnen laten functioneren en het ventiel bij overdruk geen stoom maar klinklare, incoherente nonsens laat ontsnappen, hé Jef. Ga aub niet met uw kalende schedel in de felle zon zitten, want daar kunnen vodden van komen, ge weet dat ik het met u steeds goed voor heb, hé Jef….

 3. Slangen op maandag. “Je mag niet met 2 een winkel in, maar je mag wel met 10 gaan feesten in Dubai”
  Noot: Alexander De Croo (OVLD)en Frank Van den Broucke (SP-A) = incompetent en niet langer geloofwaardig. Laten we allen samen een een nationale 24 uren staking opstarten als signaal tegen hun falend beleid.

 4. Waarom zetten ze wel de grenzen open voor buitenlandse werknemers. Alles voor VOKA en VBO om lonen te dumpen. Het blauwe legioen in de Wetstraat zorgt voor censuur van protest.

 5. Wij willen de ruggegraat van Rechts breken door hun Free Speech te wurgen anders zullen we in 2024 immers onder de kiesdrempel verzuipen wegens ons anti-Vlaams wanbeleid. Het is gewoon een kwestie door op politiek-correcte survival geïnspireerd puur & onversneden machiavellistisch opportunisme.

  1. “Het is gewoon een kwestie door op politiek-correcte survival geïnspireerd puur & onversneden machiavellistisch opportunisme.”

   Ik heb dat nu vijf keer gelezen, en mijn reactie was vijf keer “Amai!”.

   Denkt er iemand dat de persoon (m/v/x) die zich deze keer “De CrooMagnon Mens” noemt zelf weet wat dat stuk ongewurgde “Free Speech” zou kunnen betekenen? Tot nu toe hebben er vier de reactie van die (of dat) “Mens” beloond met een duim omhoog. Is er één van die vier die min of meer begrijpt wat met die zinledige zin bedoeld zou kunnen worden?

   NVDR: De zin van onze reageerder is inderdaad wat teveel volgestouwd met adjectieven, maar wie het Nederlands wil begrijpen, kan het toch begrijpen hoor. Een goede methode, die we u graag aan de hand doen, is de adjectieven omzetten in bijzinnen. Dat wordt dan zoiets als: ‘Het is een kwestie van opportunisme, dat onversneden machiavellistisch is, geïnspireerd door politiek-correcte survival.’ Dat is een mening waarmee men het kan eens zijn of niet, maar ze lijkt ons alleszins zinvoller dan die van oogklepdragers die durven beweren dat ‘omvolking’ niet bestaat, terwijl het overal zichtbaar, telbaar en meetbaar is.

Comments are closed.