De eerste gestandbeelde vrouw van het koninkrijk

Mag ik het op zijn minst vreemd vinden dat de hyperbelgische zeven dwergen van Vivaldi – NIET MIJN REGERING ! – die tegen de corona-pandemie de ploeg van 11 miljoen in de strijd gezwierd hebben, nog niet op de idee zijn gekomen als nationaal symbool de eerste vrouw te misbruiken die in ons onverwoestbaar koninkrijk een standbeeld in de openbare ruimte heeft gekregen? De heldin in kwestie is prinses was de echtgenote van de prins van Epinoy, baron van Antoing, maarschalk van Henegouwen en gouverneur van Doornik Pierre de Mélun. Omdat haar man afwezig was wegens krijgshaftige verplichtingen in Grevelingen, had de prinses zelf de maliënkolder omgord ter verdediging van Doornik, dat in die woelige jaren van inquisitie en beeldenstorm belegerd werd door Alexander Farnese, de tactisch niet te onderschatten generaal van de Spaanse troepen, die later ook het Antwerpen van Marnix van Sint-Aldegonde ten val zal brengen.

Ook Marie-Christine heeft de duimen moeten leggen, maar ze heeft haar gepantserd vel zo duur verkocht dat zij bij haar aftocht spontaan applaus kreeg van Farneses eigen soldeniers. Haar standbeeld, gebeeldhouwd door Aimable Dutrieux (1816-1889), is opgericht op 23 september 1863, voor iedereen goed zichtbaar op de Grote Markt van Doornik. Haar standbeeld moest, naar de vaderlandse inzichten van eerste minister Charles Rogier, het jonge belgiekje van edele fierheid doen beven van trots op zijn helden die geschiedenis hadden gemaakt. In Doornik was dat een heldin, die door de aimabele Dutrieux wel heel mannelijk werd geschapen, al lijkt zij zich bij leven ook zo te hebben voorgedaan, hakbijl ter hand en sabel aan de zijde. Moeten Alexander De Croo en Frank van den Broucke toch eens gaan bekijken, want in deze troebele tijden van corona en populisme komen symbolen van vrouwelijk machtsvertoon als geroepen, vooral bij Groen en daar is het Vivaldi ten slotte toch in hoofdzaak om te doen.  

One comment

  1. “De hyperbelgische zeven dwergen van Vivaldi” (citaat).
    Mag ik eraan toevoegen dat geen enkele van de zeven door de kiezer gebuisde dwergen via een democratisch kiessysteem (meerderheidskiesstelsel) in een Belgische regering zouden geraakt zijn. Ik ben geen fan van Joe Biden (VSA), maar hij werd, via democratische verkiezingen verkozen door het Amerikaanse volk.
    Met een democratisch kiessysteem, waarin de beslissing ligt bij de kiezer, ipv de particratie (nieuwe naam voor de ex-logebroeders) zouden N-VA (24 zetels) en de clusterpartij Ecolo/Groen (21 zetels), als twee grootste formaties, de degens kruisen in een tweede stemronde. En dan krijg je een democratische regering ipv het huidig zooitje putschisten onder leiding van een liberale (OVLD) sjoemelaar. Dus begrijp ik niet waarom Belgen rebelleren tegen corona-vid maatregelen en ondertussen zonder morren zich neerleggen bij de opeenvolgende staatsgrepen die plaatsvinden in de Wetstraat.
    Het zou er natuurlijk kunnen toe leiden dat andere politieke formaties op hun beurt clusters gaan vormen. In dit geval krijgen we nieuwe potentiële meerderheden: Liberalen: OVLD, N-VA en MR= 50 zetels.- Socialisten= 28 zetels.
    Een professor in politieke wetenschappen aan de ULB verklaarde ooit:” Verkiezingen kun je pas winnen als een kieslijst meer dan 50% van de stemmen haalt”. Waarvan akte.

Comments are closed.