‘Slechts’ 861 auto’s werden in Frankrijk tijdens oudejaarsavond in brand gestoken

Volgens de Franse radiozender Europe 1 werden in Frankrijk op oudejaarsavond 861 auto’s in brand gestoken, dit ondanks de avondklok een andere aangescherpte coronaregels. Maar al bij al is dat volgens de leugenpers een meevaller: “het betreft een forse daling ten opzichte van 2020, toen in de nacht van 31 december op 1 januari 1.457 auto’s in brand werden gestoken.” Het cijfer, genoemd door Europe 1, komt niet voor in het persbericht van de minister van Binnenlandse Zaken over de balans van de incidenten op oudejaarsavond.

In een nota aan de prefecten had de bewuste minister, Gérald Darmanin (LREM), bovendien uitdrukkelijk gevraagd dat deze cijfers niet zouden worden gecommuniceerd ‘om elke vorm van concurrentie en competitie te vermijden.’ Volgens de informatie die door Europa 1 is verzameld, hebben de politie- en rijkswachtdiensten 861 voertuigen geteld die op oudejaarsavond in het hele land in brand zijn gestoken.

Het lijkt wel goed nieuws

Dit cijfer is 41% lager dan het recordcijfer van vorig jaar, namelijk 1.457 verbrande auto’s. Het is de eerste keer in vijf jaar dat het totale aantal voertuigen dat op oudejaarsavond in brand staat, zo’n ‘lage drempel’ bereikt. Europe 1 moet wel toegeven dat de invulling van deze oudejaarsavond ongekend was, met voor het eerst een uitgaansverbod vanaf 20.00 uur en de aanwezigheid van 100.000 politieagenten en gendarmes in het veld.

Een kostelijk ‘feestje’

Een middenklasse auto kost al snel 20.000 euro. De rekening is vlug gemaakt. De ontspanning van de ‘jongeren’ zorgde voor een prijskaartje van 17.220.000 euro. Eigenaars van uitgebrande voertuigen hoeven ook niet op een vergoeding te rekenen wanneer ze over een eenvoudige verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid beschikken. Een brandverzekering moet de eigenaars wel vergoeden als hun voertuig afbrandt als gevolg van een kwaadwillige handeling, een ongeval of stadsgeweld. De vergoeding wordt dan gebaseerd op de huidige waarde van het voertuig.

Sommige eigenaars van een voertuig dat in brand is gestoken en door een derde partij is verzekerd, kunnen eventueel profiteren van een schadevergoeding van de Commissie voor de schadeloosstelling van slachtoffers van misdrijven (CIVI). Als je inkomen minder dan 2058 euro bedraagt, dan kan het CIVI je tot 4116 euro compenseren.  

De daders van de brandstichting identificeren en eventueel dagvaarden, is meestal onbegonnen werk. Wanneer dat toch zou lukken, dan zijn ze zo goed als altijd insolvabel. 861 auto’s die bewust in brand worden gestoken is zelfs geen groot nieuws meer, het zijn slechts faits-divers. Het is ver gekomen.

7 comments

  1. In ons mooi monochroom Vlaanderen de vijftiger-jaren van vorige eeuw, kort na WO II, was zoiets ondenkbaar. Nu is het “norm-aal” , te begrijpen als volgens de geldende, gedegenereerde PoCo-norm

  2. Die goeie ouwe monoculturele jaren tachtig, toen de open haard en het kaarsje op de kerststronk de enige dingen waren die in brand gestoken werden…

  3. De prijs die de Fransen betalen voor het plutocratisch/liberaal regime van president Macron. Een opiniedelict wordt in Frankrijk zwaarder gestraft dan met kwalijk opzet auto’s in brand steken, op voorwaarde weliswaar dat de dader(s) geen autochtonen zijn. Justitie is onafhankelijk maar daarom niet onpartijdig.

  4. Zover is het gekomen. Krapuulemanieren worden het nieuwe normaal.

  5. Wij mogen ons toch ook een beetje amuseren zeker op onze traditionele Oudejaarsavond auto-BBQ ? Wij hebben toch ook recht op onze eigen multicultureluurse geplogenheden.Het kunnen toch niet alleen kerstbomen zijn lichtjes dragen.

  6. Hoe heet weer die partij van de president: La République en Marche of La République en Flammes?

Comments are closed.