Poolse regering komt met wet om vrijheid van meningsuiting op het internet te beschermen

De minister van justitie van Polen, Zbigniew Ziobro, heeft in december van het vorige jaar aangekondigd dat de regering meer gaat doen om internetgebruikers te beschermen tegen de censuur van de grote technologiebedrijven. Internetgebruikers zouden volgens het juridische voorstel een klacht kunnen indienen als hun berichten worden verwijderd, daarnaast wil de Poolse regering een speciale rechtbank voor de vrijheid van meningsuiting oprichten. Ook kunnen er dan straffen volgen; sociale mediabedrijven die meningen verwijderen die volgens de Poolse wet legaal zijn zouden dan zware boetes kunnen krijgen.

Minister Ziobro heeft met de wet als doel internetgebruikers in het land te beschermen tegen het arbitrair verwijderen van berichten van digitale platformen. Het is ontworpen om de censuur tegen te gaan, die ook in Polen steeds grotere vormen begint aan te nemen. Onder de bepalingen van de nieuwe wet is het voor sociale mediabedrijven niet langer toegestaan om inhoud te blokkeren of hele accounts te blokkeren wanneer dit onder de Poolse wetgeving niet verboden is. Ziobro denkt als volgend over de rol van een speciale rechtbank voor de vrijheid van meningsuiting;

“Maar we willen dergelijke handvatten aanbieden, die de ene kant en de andere in staat stellen om een beslissing te vragen aan een orgaan. Dat in staat zal zijn om te beslissen of de inhoud die op het een of andere sociale media-account verschijnt werkelijk iemands persoonlijke rechten schendt, of de inhoud kan worden verwijderd, of dat er sprake is van censuur.”

Deze stap van de Poolse regering is de tegenovergestelde weg die landen als het Verenigde Koninkrijk (VK) en Nederland bewandelen. In het VK is men juist bezig met een wet die sociale mediabedrijven aanzet tot meer censuur om ‘gebruikers te beschermen tegen schadelijke inhoud’ en in Nederland heeft de controversiële minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren laten weten aan te dringen bij deze bedrijven om waarschuwingen bij berichten te plaatsen die ‘objectief onjuist zijn’.

3 comments

  1. En zo geeft Polen een goed voorbeeld aan de rest van de wereld !!

  2. Proficiat Polen, laat u niet door Soros & trawanten verknechten.

Comments are closed.