Blootlegger ‘jihadistenroute’ krijgt in Turkije 27,5 jaar celstraf

De Turkse journalist Can Dündar is deze week voor de rechtbank in Istanbul veroordeeld tot 27,5 jaar gevangenisstraf. Hij maakte in 2015 wereldnieuws door de route voor het publiek bloot te leggen waarover de Turkse geheime dienst wapens vervoerde naar islamitische jihadisten in Syrië. Uit het oordeel van de rechtbank valt te halen dat de basis van de veroordeling is ‘wegens spionage en het helpen van een terroristische organisatie.’ Dündar was zelf bij het proces afwezig en verblijft inmiddels al 4 jaar in Duitsland.

Turkije, lid van de NAVO en aspirant-lid van de EU, heeft wapens aan islamitische terroristen geleverd, om hen zo te ondersteunen in de strijd tegen de Syrische regering. Deze bewijzen werden door Dündar gepubliceerd in het dagblad Cumhuriyet in 2015, waaronder video-opnamen die lieten zien dat in de zogenaamde hulpkonvooien ook kisten met handgranaten aanwezig waren. De ontmaskering van de ‘jihadistenroute’ en rol van de Turkse geheime dienst hierin heeft tot de druk geleid waardoor de officier van justitie is overgegaan tot vervolging.

De voornaamste vereniging voor journalisten in Nederland en de tegenhanger in Vlaanderen, evenals beide voorzitters, hebben geen aandacht aan de uitspraak geschonken. Dat is opvallend omdat men met regelmaat beweert zich druk te maken over de situatie van alle journalisten waar ook ter wereld.

One comment

  1. Natuurlijk reageren ze niet tegen hun vriend Erdogan, net zoals de politieke vrienden binnen de EU. Dat Erdogan IS steunde is ondertussen wel bekend, maar moet in de doofpot. Sociale media zullen dit soort berichten binnenkort ook wel onderdrukken wegens “aanzetten tot haat”.

Comments are closed.