EXCLUSIEF: Sint hangt affiches voor Zwarte Piet

Vandaag, 6 december, is het dan zover: ons mooiste kinderfeest is volop aan de gang. Gekomen met de stoomboot vanuit Spanje is Sinterklaas, geholpen door hulpsinten en Zwarte Pieten, de voorbije nachten in ontelbare huizen van brave kinderen binnengekomen om cadeautjes, snoep en ander lekkers te brengen. Wortels, suikerklontjes en drankjes voor de dorstige Pieten zijn overal in dank aanvaard.

Sinds enkele jaren proberen stoute mensen te zeggen dat Sinterklaas zijn Zwarte Pieten moet thuislaten. Facebook had zelfs aangekondigd dat het afbeeldingen van Zwarte Piet zou censureren, maar bijster veel indruk maakte dat niet: het sociale medium is de voorbije dagen werkelijk overspoeld met afbeeldingen van Sint en Zwarte Piet.

Overal in Vlaanderen gingen Vlaamsnationalisten ook de straat op met extra veel Zwarte Pieten om goed in de verf te zetten dat de traditie behouden blijft zoals ze is. In Antwerpen doken Sint en Zwarte Pieten op voor de Leeuw van Vlaanderen, hét nationalistische café van Antwerpen. Voorpost was daar naar verluidt wel blij mee.

In Nederland dook dan weer in Venlo een leuke affiche van Zwarte Piet op, en die was de Vlamingen niet ontgaan. Een nieuw netwerk van nationalistische groepen, dat zichzelf ‘Vrij Verzet’ noemt, verspreidde de affiche in tal van steden en gemeenten: Wetteren, Lede, Keerbergen, Haacht, Boortmeerbeek, Zelzate, Werchter, Affligem, Tremelo, Lanaken, Bilzen, Riemst, Leopoldsburg, Halle, Sint-Niklaas, Herentals…

In Sint-Niklaas doken ook Zwarte Pieten op, die snoepjes uitdeelden aan de kinderen en poseerden aan het beeld van Sinterklaas met een duidelijke boodschap.

Wij probeerden intussen een interview te hebben met de Sint, maar dat bleek niet eenvoudig. ‘Druk, druk, druk’, liet zijn Secretaresse-Piet ons weten. Maar uiteindelijk konden we hem toch even kort spreken tijdens zijn nachtelijke ronde door Vlaanderen. We vroegen hem of hij afstand wil doen van Zwarte Piet. ‘ Geen sprake van. Zie je mij op mijn leeftijd al met al die cadeautjes over de daken sjouwen? Dat gaat toch helemaal niet’, zo klinkt het. En om dat helemaal duidelijk te maken, pakt hij zowaar een pro-Zwarte Pieten-affiche en hangt ze zélf op. Held!

Tot volgend jaar, Sinterklaas, met nog méér Zwarte Pieten!

2 comments

Comments are closed.