Mediahuis neemt kranten in noorden van Nederland over: Nóg meer kranten in minder handen

Deze week werd bekend gemaakt dat de Belgische uitgever Mediahuis de NDC Mediagroep overneemt. De Mediagroep is de uitgever van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, het Dagblad van het Noorden en een flink aantal streekbladen. Het Mediahuis is al eigenaar van o.a. de NRC, De Telegraaf en het digitale videoplatform Dumpert. De overname moet nog wel door de Autoriteit Consument en Markt worden goedgekeurd, er worden geen problemen voorzien. Doel is dat de overname 1 januari van het nieuwe jaar een feit is.

Het Mediahuis bezit naast twee, grote landelijke bladen nu meer dan 80% van de media in Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Overijssel, daarnaast heeft ze ook elders in het land regionale bladen onder de vleugels. Er bestaat in Nederland echter een nog grotere speler in het dagbladenlandschap, ook uit België, namelijk de Persgroep, die is eigenaar van het Algemeen Dagblad, Volkskrant, Trouw, het Parool en een hele berg regionale kranten en de nieuwswebsite Nu.nl.

Zo is het geval dat de dagbladen in Nederland praktisch allemaal in handen van twee grote bedrijven zijn, die zelfs niet eens in Nederland zijn gevestigd. De beide bedrijven zouden volgens meerdere bronnen inmiddels al rond de 90 procent van de Nederlandse dagbladenmarkt in handen hebben.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.