Morgen, 30 augustus, zouden duizenden Nationalisten traditiegetrouw afzakken naar Steenstraete bij Ieper voor de jaarlijkse IJzerwake. Die was dit jaar gepland onder het motto: ‘Vlaams geld in Vlaamse handen’. Maar het Chinese longvirus doorkruiste de plannen: na een hele tijd afwachten moest de manifestatie vanwege de overheidsmaatregelen fysiek afgeblazen worden. In de plaats wordt er morgen 30 augustus om 11 uur wel een ‘digitale IJzerwake’ uitgezonden.Op de Facebookgroep ‘Groep van de IJzerwake’ werd al een exclusieve voorafblik getoond:

Wij spraken met Rob Verreycken, redacteur bij REACT maar ook medestichter en bestuurslid van de IJzerwake.

REACT: Rob, wat gaat er morgen gebeuren?

Nu we dit jaar helaas van de overheid geen fysieke IJzerwake mogen houden heeft onze regiecommissie, onder leiding van Jan Boons, een digitale versie gemaakt waarin geprobeerd is om de essentie van de IJzerwake te vatten: een eerbetoon aan de IJzersoldaten, aan de Vlaamse voorman Herman Van Den Reeck die in 1920 door de belgische staat vermoord werd, en aan de Nationalisten die recent gestorven zijn. Daarnaast een politieke boodschap door onze voorzitter Wim De Wit, en nog enkele andere elementen. Samen vormt dat een digitaal geheel waarvan we hopen dat het de sfeer van een échte IJzerwake morgen toch een beetje tot bij onze vrienden, de vele duizenden trouwe IJzerwake-bezoekers, kan brengen.

REACT: Waar en wanneer is de digitale IJzerwake te bekijken?

De digitale IJzerwake is op drie manieren te bekijken, morgen zondag 30 augustus vanaf 11 uur:

 1.  Op het kanaal van IJzerwake op Youtube: https://www.youtube.com/c/ijzerwakevzw
 2.  Op de webstek van IJzerwake:  www.ijzerwake.org
 3.  Op de pagina van de IJzerwake op Facebook:  https://www.facebook.com/ijzerwake.

REACT: Her en der was kritiek te lezen dat IJzerwake zich wat te gemakkelijk bij het verbod door de overheid heeft neergelegd?

Ons bestuur heeft relatief lang gewacht, om te zien hoe die overheidsmaatregelen zouden evolueren, en we hebben echt in eer en geweten alle mogelijkheden om toch de IJzerwake in één of andere fysieke vorm te kunnen laten doorgaan afgewogen. Maar de verbodsbepalingen vanuit de overheid waren helaas onmogelijk te negeren.  Als we dat toch zouden gedaan hebben waren we trouwens ook niet in botsing gekomen met de belgische staat, maar met de stad Ieper en zijn lokale politie, over wiens houding tijdens de voorbije 20 jaar we geen kwaad woord kunnen zeggen, wat toch ook niet evident was…  Bovendien hebben we als organisatoren ook een verantwoordelijkheid naar onze bezoekers toe: alles moet veilig en ordelijk kunnen verlopen. Dat kon dit jaar helaas niet, maar volgend jaar zijn we er weer, in welke vorm dan ook.

REACT: Een andere kritiek mag toch ook vertolkt worden:  Is de IJzerwake nog van deze tijd?

Een volk blijft alleen bestaan als het een identiteit, een geschiedenis, monumenten en voorvaderen heeft om trots op te zijn. Het is geen toeval dat een marxistische beweging als BLM onze voorvaderen ‘schuldig’ wil verklaren aan allerlei verzonnen ‘onrecht’, en onze monumenten aanvalt en bekladt. Wie dus als Vlaming deelneemt aan een bijeenkomst als de IJzerwake, gaat actief in verzet tegen de modieuze leugen waarbij geschiedenis en identiteit worden weggezet als ‘oubollig’ en ‘overbodig’.  De IJzerwake mag dus niet verdwijnen; ze is meer dan ooit nodig om te bevestigen wie we zijn als Nationalisten, wat we zijn en waarom dat zo is.  Er zouden integendeel méér bijeenkomsten zoals de ‘IJzerwake’ moeten komen, bv. ter ere van de strijders in de Boerenkrijg of de strijd van Egmont en Hoorn tegen de Spaanse bezetter.

REACT: Dat neemt niet weg dat wat modernisering soms geen kwaad kan…

Volledig akkoord, en daar is de voorbije jaren ook hard aan gewerkt. De IJzerwakeplechtigheid is korter en gebalder geworden, het IJzerwakedorp voegt dankzij onze vele partners meerwaarde toe, IJzerfolk zorgt al enkele jaren voor eigen muziek en dans…  Voor dit jaar lagen plannen op tafel om de kinderanimatie verder uit te bouwen voor kinderen tussen 10 en 15 jaar, en er zitten nog diverse andere toffe ideeën in de pijplijn.  Het is jammer dat we die zaken een jaartje moeten overslaan. Maar we zien elkaar in 2021 op de weide!

Bestuurslid en medestichter van IJzerwake, onze redacteur Rob Verreycken.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Zondag 30 augustus om 11 uur: eerste digitale IJzerwake”

 1. Liliane Stinders-Cottenie

  Zonet digitale yzerwake gevolgd .en 2maal onderbroken tijdens rede van dhr De Wit.Mooie herinneringen kwamen voorbij,maar ik kijk al uit naar 2021 om het weer echt mee te maken!
  Toch alle dank aan de initiatiefnemers!Liliane Stinders-Cottenie

 2. Gepensioneerde Coronafobe Stamboek Vlaming

  Hopelijk tot volgend jaar, “bij leven en welzijn” . intussen zullen we het noodgedwongen moeten doen met een op drastisch dieet gestelde “IJzerwake”. Zeker niet de beste oplossing maar pragmatisch beschouwd wel voorzeker de minst slechte. Mijn hartelijkste dank aan de initiatiefnemers ! Zeker in het licht der momentele kwaadwillige poging tot anti-Vlaamse regeringsvorming door Egbert Lachbekje & PoCo-Trawanten, die hopelijk een “doodgeboren kind” baren zal, smeedt uw initiatief een zwart-gele band tussen allen die op 30 aug digitaal “present” zullen zijn. Blijf alert !

Trending

%d