Het Amerikaanse bedrijf Facebook heeft besloten over te gaan tot censuur in België en Nederland tegen afbeeldingen van en meningen ten gunste van Zwarte Piet.  Gebruikers van Facebook kregen dit bericht in de mailbox:

‘Honourable Ladies and Gentlemen,

We are reaching out to you because today, after a nine-month process in consultation with outside experts, including social psychologists, historians, folklorists, and members of civil society, Facebook is updating its global policies to ban harmful stereotypes and remove them on Facebook and Instagram.

Images and videos of Black Pete can be removed upon report on Facebook and Instagram
This new policy is part of our Community Standards and addresses content containing the what is known as “blackface” as well as certain harmful Jewish stereotypes.
For countries celebrating Sinterklaas (Saint Nicholas), such as the Netherlands and Belgium, this means that images and videos of Black Pete (Zwarte Piet) with discriminatory stereotypical characteristics may be removed when they are reported. By blackface features we mean: depictions of individuals who have clearly used black make-up/polish/paint or other tools to change the color to their face to a much darker tone, combined with other stereotypical features such as a curly wig or big lips. A Pete without ‘blackface’ characteristics, such as the Chimney Pete, is allowed. People will still be able to share depictions of Blackface and content that relates to Jewish stereotypes in condemnation, reporting and discussion per the rest of the Hate Speech policy.
For Facebook, it is unacceptable that people feel discriminated against or unsafe due to certain messages. After all, Sinterklaas is a celebration for everyone and that is the message we want to spread on our platforms. That’s why we remain in constant conversation with stakeholders and other companies, so we can be and remain a platform for everyone.
Attached you will find a fact sheet (Dutch only) with more information. Here you can find the adjusted house rules as soon as they will be updated: https://www.facebook.com/communitystandards/hate_speech. In the “Recent Updates” Tab, you can find more details about this policy adjustment.
For any questions, please contact us at politicsBNL@fb.com.
Best regards from Facebook.
***
Eervolle Dames en Heren,
We nemen contact met u op omdat Facebook vandaag – na een negen maanden durend proces in overleg met externe belanghebbenden, waaronder sociaal-psychologen, historici, folkloristen en leden van het maatschappelijk middenveld – een nieuwe wereldwijde beleidsregel aankondigt om discriminerende stereotypen te kunnen signaleren en verwijderen op Facebook en Instagram. 
 
Afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet kunnen worden verwijderd na melding op Facebook en Instagram
Het gaat om ‘blackface’ en bepaalde schadelijke Joodse stereotypen. Deze nieuwe regel is onderdeel van de ‘richtlijnen voor de community’ (huisregels). 

Voor landen die Sinterklaas vieren zoals Nederland en België betekent dit dat afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet met discriminerende stereotyperende kenmerken kunnen worden verwijderd na een melding. Het gaat dan om afbeeldingen waarbij duidelijk zwarte schmink of andere hulpmiddelen zijn gebruikt om de kleur van het gezicht donkerder te maken, samen met andere stereotyperende kenmerken zoals een pruik met krullen of grote lippen. Een Piet zonder ‘blackface’ kenmerken, zoals de Schoorsteenpiet, is toegestaan. Mensen kunnen nog steeds afbeeldingen van Blackface en inhoud die betrekking hebben op joodse stereotypen in veroordeling, verslaglegging en discussie delen met de rest van het haatzaaiende beleid.

Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen. Facebook blijft daarom ook voortdurend in gesprek met belanghebbenden, om een platform te zijn en te blijven voor iedereen.
In de bijlage vindt u een factsheet met meer informatie. Hier vindt u de aangepaste richtlijnen voor de community zodra de update is doorgevoerd: https://www.facebook.com/communitystandards/hate_speech. Onder het tabblad “Recent Updates” kunt u meer details vinden over deze aanpassing en in de bijlage hebben wij een factsheet over het hoe, wat en waarom van deze beleidsaanpassing toegevoegd.
Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via politicsBNL@fb.com.
 
Hartelijke groet namens Facebook.’
De censuurbeslissing van Facebook lokt een golf van verontwaardiging en protest uit op Facebook.  Duizenden mensen delen ostentatief afbeeldingen van Zwarte Piet, om het platform zo te overspoelen en te overbelasten.  Acties en protesten worden aangekondigd.  Wordt vervolgd…
Wij van REACTNIEUWS steunen alle protesten, maar denken dat Facebook maar één ding zal voelen: een daling van het aantal gebruikers.  Wij roepen dan ook op om al zeker een account aan te maken op VK.com, de Russische concurrent van Facebook.  Met tientallen miljoenen gebruikers is dat een betrouwbaar en degelijk alternatief, dat in Oost-Europa het grootste sociale netwerk is.  Allen daarheen!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

11 reacties op “Facebook censureert afbeeldingen en meningen over Zwarte Piet”

 1. Net zoals de Stasi-agenten telfoongesprekken afluisterden om dissidente meningen op te sporen, zo bespioneren ook de Bolshevisten van Faecesbook privé-conversaties om alles wat niet in hun politiek past te verwijderen.

 2. Als neutrale vervanger voor het politiek-correcte ontaarde Facbook kan http://www.vk.com en als substituut voor het politiek-correct gedegenereerde twitter kan ; http://www.parler.com. Die beiden huldigen wel Free Speech !

 3. Fuck you facebook I hope you all get Corona.Fuck you you miserable traitors.

  1. En nu in het Nederlands?

 4. Gaan jullie zelf een account maken op VK ? Ik heb daar een account, maar het aanbod voor Nederlandstaligen is nogal beperkt daar heb ik de indruk. Zo lijkt een groep voor Nederlands daar meer gericht op het vertalen van zinnen naar het Russisch dan wat anders enzovoort.

  NVDR: Ja hoor, we zijn er al: https://vk.com/public126384182. Tot nogtoe gebeurde daar weinig op, maar vanaf nu gaan we dat activeren. En we zullen ook een paar groepen voor Vlamingen opstarten.

  1. Ok bedankt. Heb jullie gevonden.

 5. Hopelijk gooien ook allen die ooit FB aandelen hebben gekocht deze op de markt.
  Ik roep ook nieuwssites(vb Pallieterke) op om ONMIDDELLIJK alternatieven (vb DISQUS) uit te werken om reacties mogelijk te maken ipv enkel FB. Dat niet-POCO meningen reeds worden/werden gebannen op FB is geen nieuws.

  1. jan hammerbacher

   Ik denk niet dat ze op Pallieterke vlug op Disqus zullen overschakelen. Op zustersite Sceptr.net hadden ze oorspronkelijk Disqus maar na misbruik door een paar trollen zijn ze daar overgeschakeld naar…. Facebook. Momenteel mogen zelfs enkel donateurs nog reageren. Jammer vind ik zelf, want ik las sceptr toch evenzeer voor de commentaren als voor de artikels. Nu zijn er praktisch geen commentaren meer. Ikzelf kan ook niet meer reageren, hoewel ik al jarenlang ‘t Pallieterke lees en ze dus aan mij al veel meer verdiend hebben dan aan een éénmalige donateur. Jammer. Gelukkig is deze site er nog.

 6. Daniel Van ‘tveld

  VK is enkel voor iphones meen ik. Er is ook nog : https://mewe.com/myworld

  NVDR: Nee hoor, VK werkt al zeker ook op PC.

  1. Inderdaad. Ik ben daar ook al lang, en ik krijg steeds meldingen in keurig Nederlands ook.

   1. Ik heb
    een tablet, maar krijg het niet voor elkaar het te instaleren! Waar zou dat toch aan liggen?

Trending

%d bloggers liken dit: