Nieuwsbrief Taalverdediging; Engels virus, nieuwe voorzitter en corona-woordenlijst

In het inleidende artikel wijst Stichting Taalverdediging op een tweede virus die door Nederland heentrekt en de nodige brokken maakt. Namelijk het Engelse virus, waarbij in het hoofdcommentaar weer talloze voorbeelden worden opgesomd die voor velen wellicht niet eens te begrijpen zijn. Taalverdediging is de meest actieve organisatie in Nederland die de taal van Vondel en Bredero verdedigt in tijden van massale verengelsing en geeft regelmatig een nieuwsbrief uit waarin men over alle misstanden verslag doet.

Het zal velen wel opgevallen zijn dat het coronavirus ook gepaard gaat met een vloedgolf aan Engelse woorden. Taalverdediging heeft in de laatste nieuwsbrief een mooie woordenlijst samengesteld om hier Nederlandse alternatieven voor te vinden. Denk bijvoorbeeld aan afsluiting voor lock-down of tweede golf voor second wave of tegoedbon voor voucher.

Naast de in de pers en door overheidsinstanties gebruikte Engelse woorden, valt de stichting ook bedrijven aan, die met miljarden euro’s aan financiële steun zijn overladen en toch het Engels overal blijven gebruiken. Zoals de Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij (KLM) die wel geld van de Nederlandse belastingbetaler ontvangt, maar veelal in een vreemde taal (Engels) aan hen iets probeert te verkondigen.

Positief nieuws is er ook, Taalverdediging heeft een nieuwe voorzitter, namelijk Simon Smits uit Zeeland. Hij neemt het stokje over van taalkundige Marcel Bas. Smits heeft een lang verleden als verdediger van de Nederlandse taal en is ook vandaag de dag nog zeer actief bij het benaderen van bedrijven en overheidsinstellingen vanwege het gebruik van onwenselijk Engels. Dat belooft dus veel goeds.

One comment

Comments are closed.