Racisme: barbarij die geen grenzen kent!

Op Wikipedia vond ik: Een barbaar is een onbeschaafd, onderontwikkeld persoon en komt van het Oudgriekse barbaros (βάρβαρος). Met het Grieks dat ik (net als mijn leeftijdsgenoten) in de humaniora heb meegekregen, kan ik in modern Griekenland geen iota meer aanvangen, maar wereldwijd viert vandaag de barbarij hoogtij, al heeft ze wel een moderne naam gekregen: racisme. Op de zangwijs van een populistisch liedje uit onze jeugd, zouden we vandaag kunnen zingen (voorzichting, want het kan corona verspreeiden): ‘Racisme hier, racisme daar, racisme overal!’

Het zijn van die bedenkingen die mij door het hoofd flitsten toen ik dat bericht onder ogen kreeg – in een Zuid-Afrikaanse internetkrant, nota bene – over de wereldberoemde ‘Kleine Zeemeermin’ van Kopenhagen, die door moderne barbaren was ‘versierd’. Racist fish hadden de cultuurbarbaren op het bronzen standbeeld voor de sprookjesheld Hans Christiaan Andersen gekladderd. De kleine zeemeermin verwijst naar de aanminnige dochter van een mythische zeekoning die in een van Andersens sprookjes verliefd geraakt op een prins van vlees en bloed en daarom per se mens wil worden. Als dàt geen puur racisme is, dan weet ik het ook niet meer!

Voor onze niet-barbaarse cultuurminnaars: de bronzen zeemeermin van beeldhouwer Edvard Eriksen is 1,65 hoog en weegt 175 kg. De beeldhouwer maakte het, 107 jaar geleden, in opdracht van de brouwerij Carlsberg. Jaarlijks weet zijn kunstwerk meer dan een miljoen toeristen te boeien. Het aantrekkelijke beeld blijkt evenwel niet het enige mikpunt van de moderne barbaren te zijn geweest. Ook de standbeelden van de zachtaardige Indiase anarchist Mahatma Gandhi en een Deense missionaris werden met een kladbezoek ‘vereerd’. Laatst genoemde, in de Zuid-Afrikaanse krant bestempeld als een sleutelfiguur in de kolonisering van Groenland, werd er in bloedrode verf toe aangemaand te dekolonizeren: decolonize. De anti-racisten kwamen iets te laat met hun boodschap, want Groenland is al in 1953 een onafhankelijke staat geworden.

Onderaan het Zuid-Afrikaanse artikel, staan vier foto’s, waarvan er één hierboven staat. In het artikel wordt er terloops op gewezen dat standbeelden en monumenten wereldwijd ‘heroverwogen’ (sic) worden na het afsterven van George Floyd in Minneapolis. Waaròm die misdadiger juist is ‘afgestorven’, wordt in het artikel niet vermeld. Dààr moet je dan weer ReactNieuws voor lezen, zou ik willen besluiten. Dank u!

5 comments

 1. Dank zij t Pallieterke kunnen we herademen en ook nog eens het ware verhaal horen over Z.A dat
  echter niet zo positief is en vragen oproept over de rechtvaardigheid van de hele mensheid!

 2. Om in de ogen van links een stoute racist te zijn, moet je aan twee voorwaarden voldoen:
  1) Je bent blank.
  2) Je haat jezelf niet omdat je blank bent.
  Tegenwoordig is alles racistisch. Zelfs ademen is straks racistisch. Als je blank bent tenminste.

 3. Wat is het allereerste woordje dat een politiek- correct geïndoctrineerde baby van gifGroene geitenwollensokken dragende ouders uitbraakt lang vooraleer die baby “mama” kan zeggen ? Niet politiek-correct empirisch onderzoekt heeft geconstateerd dat het “racisme” is het tweede dat kort daarop volgt luidt : “fascist”.
  De fopspeen is van het merk BLM omdat de ouders zich hierdoor excuseren dat de baby “wit”(sic) vel heeft !

 4. Gek genoeg, volgens mijn bescheiden kennis, kenden noch de Grieken noch de Romeinen equivalenten voor woorden als ‘racisme’ en ‘slavernij’, terwijl ‘ras’ en ‘slaaf’ wel tot hun vocabularium behoorden. Mijn inziens hielden de Antieken zich niet bezig met abstracties die men naar eigen willekeur kan invullen. Heden wordt melk drinken (= WIT) al als een uiting van verborgen racisme beschouwd. De moderne westerse beschaving verdrinkt in zijn eigen abstracties …

 5. Ook de artikelen in ‘t Pallieterke zijn een verademing tussen al het poco-gelul; niet in het minst de bijdragen van ene HVO !

Comments are closed.