De mensenrechtenvereniging AfriForum heeft het gerecht gevraagd bij hoogdringendheid paal en perk te stellen aan de steeds drastischer plaag van wat in het Afrikaans grondgryp wordt genoemd. Die vorm van diefstal, blijkbaar door de ANC-regering niet opgemerkt of – waarschijnlijker – door de vingers gezien, liep de laatste weken zodanig de spuigaten uit, dat de beweging het hoog tijd vond om deze vorm van mensenrechtenschending gerechtelijk een halt toe te roepen.

Inwoners van Elandsfontein, een dorp ten zuiden van Johannesburg, die zich in het ‘nieuwe Zuid-Afrika’ nog een stuk privé-eigendom kunnen veroorloven, waren er op het politiekantoor ‘De Deur’ hun beklag over gaan doen dat brutale grondgrypers in steeds grotere getallen hun eigendom inpalmden en er hun eigen ‘behuizing’ op neerzetten, uiteraard zonder de nodige voorzieningen van elektriciteit, water en sanitair. Omdat de ontstemde eigenaars bij de politie bot hadden gevangen, waren zij bij de mensenrechtenbeweging gaan aankloppen. Daar hadden de advocaten kunnen bekomen dat het gerecht van Pretoria alle schenders van het eigendomsrecht een tussentijds hofbevel had betekend met de aanmaning om al hun onwettige bouwsels af te breken en het verbod zich nog in de omgeving te vertonen.

De arrogantie van die krakers werd door AfriForum vreesaanjagend genoemd. De grondbezitters hopen zo rap mogelijk van die plaag verlost te geraken, want zij hebben alle vertrouwen verloren in een politiekorps dat gewoon staat te kijken op misdaad die onder zijn neus gepleegd wordt. Volgens Ian Cameron, hoofd van gemeenschapsveiligheid bij AfriForum, heeft de versoepeling van de corona-maatregelen, de gevallen van grondroof nog drastisch doen toenemen. De geplaagde eigenaars prijzen zich gelukkig dat er ten minste een organisatie als AfriForum bestaat die voor hen in de bres wil springen, want uit getuigenissen van boeren uit andere buurten weten zij dat het allesbehalve simpel is om grondbezetters van hun eigendom te krijgen, eens dat ze zich daar genesteld hebben. Het kan nog erger. Niet alleen de grondroof neemt toe naarmate corona afneemt, maar er komen steeds meer meldingen van de beruchte plaasmoorde.

Kwamen die tot onlangs nog het meeste voor in de noordelijke provincie Gauteng, nu lijken de schurken hun ‘werkterrein’ te hebben verplaatst naar de centrale provincie Vrystaat. Onlangs is daar op zijn kleinhoewe een boer van 64 jaar dood gevonden. Zijn lichaam was overdekt met blauwe plekken en andere symptomen die erop wezen dat hij gemarteld was. De arme man had zich duidelijk verzet, maar meer dan waarschijnlijk had hij met verschillende aanvallers te maken gehad, want zijn verzet was vruchteloos gebleken. Hij vertoonde niet alleen blauwe plekken, maar de schurken hadden zijn tanden uitgeslagen en een paar ribben gebroken. Rond diezelfde tijd en in dezelfde provincie hield een vrouw van 82 aan zo’n plaasaanval een gebroken heup over en haar zoon van 52 moest ook in een ziekenhuis worden opgenomen.

En telkens weer eindigen zo’n tragische berichten met de cynische mededeling van de ‘ordemacht’ dat er van de daders geen spoor is. Ja, wat zou je willen, als er volgens de president van de republiek geen daders zijn, want miljonair Ramaphosa is in New York met de hand op het hart aan de Verenigde Naties gaan vertellen dat hij nog nooit van plaasmoorde in zijn regenboogland gehoord heeft… Wie zong daar weer ‘Meneer de president, slaap zacht?’…

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Zuid-Afrika, waar grondroof steeds brutaler wordt”

  1. hectorvo250gmailcom

    Beste Petro, in die verlede het ek reeds verskeie artikels oor die verskriklike plaasaanvalle en -moorde geskryf, ook in weekblad ‘t Pallieterke. Ook oor die president se optrede in New York by die VN waar hij gesè het van geen plaasmoorde in sy land te weet nie, het ek hier reeds kritiek gelewer. Maar baie dankie vir jou waardering!

  2. Petro Probert

    Ek is bly dat julle kennis neem. Die grondgrype is waarlik op die oomblik aan die gebeur. Net sekere areas word geteiken. Die plaasmoorde pla my meer want dit is brutaal en die regering wil dit nie as haatmoorde klassifiseer nie en ontken dit. Dit hou net aan. Ons boere gaan later nie meer kan boer nie en dan gaan die buiteland vir Suid-Afrika moet kosgee, net soos die res van Afrika !! Staan ons asb by want dit gaan julle op die langeduur geld spaar .

Trending

%d bloggers liken dit: