In Sint-Niklaas heeft een nieuwe kern van nationalisten een oorlogsmonument voor de Korea-oorlog van 1950 tot 1955 opgepoetst.  De bloembakken werden voorzien van nieuwe bloemen, de ereplakkaten werden schoongemaakt, de sokkel werd geschuurd en de witte draagconstructie opgefrist.  Nadien ligt het monument er weer kraaknet bij.

De poetsactie was een antwoord op de golf van vernielingen van standbeelden en monumenten door de racistische anti-blanke beweging ‘BLM’.   De nationalisten laten weten:  ‘Er zijn krachten als #blm die onze monumenten vernielen en excuses eisen. Wij zijn niemand excuses verschuldigd, we zijn enkel dank verschuldigd aan de Vlaamse, Europese generaties voor ons die dit land opbouwden. Daarom poetste een nieuwe kern Nationalisten in Sint-Niklaas symbolisch een oorlogsmonument voor de Koreaveteranen op. Want dit is ONS land!’

De Korea-oorlog is ten onrechte een beetje een vergeten oorlog: het was tijdens de Koude Oorlog één van de belangrijkste krachtmetingen tussen het vrije Westen enerzijds en de communistische dictaturen (Noord-Korea, China, Sovjet-Unie) anderzijds.  De botsing maakte de roden duidelijk dat Europa niet al te verzwakt was na de Tweede wereldoorlog, en dat invasie dus géén goed idee was.  Er vochten ook Belgische vrijwilligers mee;  101 Belgische en twee Luxemburgse militairen sneuvelden, 478 raakten gewond. Vijf Belgische militairen worden nog altijd vermist en twee stierven in Noord-Koreaanse krijgsgevangenkampen. In totaal vertrokken 3171 Belgische en 78 Luxemburgse vrijwilligers naar Korea. In totaal namen 2636 onder hen deel aan gevechten. 2801 vrijwilligers vertrokken eenmaal, 352 tweemaal en 18 driemaal naar Korea. De laatste 200 vrijwilligers verlieten in juni 1955 Koreaanse bodem en keerden naar België terug.

 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: