Slavernij: vooral bedreven door zwarten en moslims, afgeschaft door blanken

Slavernij heeft in alle delen van de wereld bestaan sinds het begin van de geschiedenis. Onder invloed van het Christendom werd in de vroege middeleeuwen in Europa de slavernij verboden. Als we de periode van aan het einde van de middeleeuwen nemen, ofwel vlak voor het begin van de transatlantische slavenhandel, tot aan de dag van vandaag, dan moeten we vaststellen:

Verreweg de grootste slavenjagers en slavenhandelaren zijn…de zwarte Afrikanen zelf.  Vlak voor het begin van de transatlantische slavenhandel was, afhankelijk van de specifieke streek, 70% van de Afrikanen slaaf van andere Afrikanen.  Afrikaanse stammen, zoals de Ashanti, werden zeer welvarend door hun buurstammen de oorlog te verklaren en tot slaaf te maken, en de slaven met Europese en Arabische slavenhandelaren te ruilen voor goederen.

Tippu Tip, de slavenhaler die door het Belgische leger in Oost-Congo verslagen werd. Hij was moslim én zwart.

De Afrikaanse opperhoofden stuurden hun stamleden op rooftocht voor slaven en niet meer om oorlog te voeren.  In kleine bootjes voeren de zwarte Afrikanen de Europese schepen tegemoet met de mededeling dat ze slaven voor ze hadden.  De slavenhandel werd dus gevoed door de zwarte Afrikanen zelf.  De Europeanen konden de inboorlingen niet vinden, maar de zwarte stammen aan de kust wisten precies waar ze zich verstopten.

Op nummer 2 staan de Arabieren/moslims. Als je de trans-Sahara slavenhandelsroutes over land en de Oost-Afrikaanse handel over zee (met Zanzibar als handelscentrum) optelt, dan hebben de Arabieren/moslims zo’n 17 miljoen zwarte slaven uit Afrika gehaald.  (Bron:  BBC – Focus on the slave trade).  Deze slavenhandel was op één punt bijzonder wreed: het was de gewoonte om mannelijke slaven eerst te castreren (zonder verdoving) voordat ze op transport gezet werden. Aangezien veel Afrikanen deze “behandeling” niet overleefden, is het totaal aantal slachtoffers van de Arabische/ islamitische slavenhandel aanzienlijk hoger dan de al genoemde 17 miljoen. Het is ook de reden waarom er weinig nakomelingen van deze slaven leven in Arabische landen.

Inderdaad , Europese slavenhandelaren hebben zo’n 10,5 miljoen zwarte slaven de Atlantische Oceaan overgezet.  Maar wat nogal vaak verzwegen wordt, is dat tegelijkertijd in het Ottomaanse (Turkse) moslimrijk de handel in blanke én zwarte slaven wijdverbreid was: er werden in deze periode minstens 2,5 miljoen slaven door en naar de Turken weggesleept. (Bron:  Slavery in the Ottoman Empire)

Het schilderij dat we als illustratie bij dit artikel gebruiken is van de hand van de schilder Otto Pilny (1866-1936).  Hij bracht vele jaren door in de Arabische wereld, was officieel hofschilder van de Ottomaanse Turkse en islamitische slavenhandelaars, en schilderde dus geen fantasie, maar wel taferelen zoals hij die zélf gezien had en zoals zijn Ottomaanse opdrachtgevers ze trots in hun paleizen hingen.  Het presenteren van blanke slavinnen zoals op het schilderij is dus geen fantasie, maar was werkelijkheid.  Hier een ander schilderij van hem uit 1919 van een Arabische slavenhandelaar:

Otto Pilny, hofschilder van de Ottomanen, schilderde een Arabische slavenhandelaar in actie, zoals hij het zelf gezien had tijdens zijn jaren in de Arabische wereld.

Ja, Europa heeft dus aan slavenhandel gedaan, maar het was tegelijk ook slachtoffer van slavenhandel; en in de context van de zwarte en de Arabische slavenhandel in deze periode was die door de Europeanen hoegenaamd niet de grootste.

Wie over slavernij wil praten, moet dan ook de vraag durven beantwoorden wie die slavernij uiteindelijk afgeschaft heeft.  De realiteit is dat dit de Europeanen waren: zij hebben de slavernij in Europa èn de koloniën afgeschaft en weer was het Christendom de drijvende kracht. Moslims daarentegen moesten gedwongen worden. Talloos hadden de Europese diplomaten bij islamitische heersers aangeklopt om te vragen te stoppen met het wegvoeren en verhandelen van Europese slaven. Geen enkele keer had het blijvend effect. Pas toen West-Europese legers Noord-Afrika bezetten en de Russen de Kaukasus, werd het ontvoeren van Europese slaven minder. Turkije schafte in paniek de slavernij af toen het de Eerste Wereldoorlog dreigde te verliezen en bang was dat slavernij als excuus gebruikt zou worden door de geallieerden om het hele land te bezetten. Saoedi-Arabië schafte de slavernij pas in 1962 af, onder immense politieke druk van de VN.

Er is overigens geen land ter wereld dat zo’n staat van verdienste kan voorleggen als het gaat om de strijd tegen slavernij ten gunste van de zwarten en de strijd tegen racisme als de VS. De Verenigde Staten van Amerika, in deze vorm, met deze vlag, met deze monumenten voor bv. een President Lincoln, ontstonden uit een bloedige burgeroorlog, waarbij tienduizenden blanke soldaten sneuvelden in de strijd voor (onder andere) de afschaffing van de slavernij. De eerste oorlog die werd uitgevochten door het beroemde en beruchte elitekorps van de US Marines was de Barbarijse oorlog, tegen de Noordafrikaanse moslimhandelaars in zwarte slaven (1801-1805). Het leidde tot de aanval op Tripoli in Libië, aan de andere kant van de wereld, een heldendaad nog steeds bezongen in het lied van de Marines: ‘From the halls of Montezuma to the shores of Tripoli’…

US Marines veroveren een fort van de Noordafrikaanse slavenhandelaars nabij Tripoli, 1805

Kortom, het beeld van een typische slavenhaler is niet dat van een Europeaan, niet dat van een blanke.  Als er al een typisch beeld van zou moeten bestaan, dan zou dat van de Arabische slavenjager historisch correcter zijn.   Europeanen en later Amerikanen zijn de drijvende kracht geweest achter de afschaffing van de slavernij, en hebben daar zelfs oorlogen voor gevoerd en (blanke) levens van soldaten voor opgeofferd, aan de lezer of daar lof aan gegeven wordt.

Maar dat past niet in het ‘nieuwe normaal’ of de BLM-beweging om Europeanen en bij uitbreiding alle blanken een minderwaardigheidscomplex aan te praten.  Het is daarom juist zo erg dat daar niet over gesproken wordt en dat dit door de grote nieuwsbedrijven compleet wordt doodgezwegen.

Nog erger zijn de Hollywood-propagandafilms.  Films waarin het mishandelen van een zwarte slaaf door een wrede blanke in alle details in beeld wordt gebracht, die hebt u zeker al gezien.  Maar hebt u al ooit één film gezien waarin zwarte slaven gevangen en verhandeld worden door zwarten?  Hebt u al ooit één film gezien waarin zwarte slaven door Arabieren gevangen, verhandeld, mishandeld en gecastreerd worden?  Men zou die nochtans ook kunnen maken, want als het over slavernij gaat zijn blanken niet alleen maar ‘daders’, en zijn zwarten en Arabieren niet alleen maar ‘slachtoffers’.

Arabische slavenjager in Afrika. Hun handel werd in Congo beëindigd door het Belgische leger.

 

79 comments

 1. “Maar hebt u al ooit één film gezien waarin zwarte slaven gevangen en verhandeld worden door zwarten? ”

  Ja, in de remake van Roots wordt Kunta Kinte gevangen genomen door een rivalerende stam.
  https://www.youtube.com/watch?v=BVf4NZlMRrc

  Maar dat is ook het enige voorbeeld dat ik ken.

  1. Misschien is het , het allerbelangrijkst , dat we niet tegen elkaar opgezet kunnen worden , als we zien , dat alle rassen misbruikt worden door hun leiders .

 2. De slavernij is er nog steeds hoor. Stond pas nog in de krant hoe een aspergeboer zijn Roemeense slaven 7dagen aaneen op het land liet doorwerken.

  1. Roemeense arbeider bent toch niet gedwongen. Hij gaat daar werken om geld te verdienen. Geheel uit vrije wil

  2. Ach schei uit Ron mensen kiezen er zelf ook voor om dat werk te komen doen. Dat jij zelf niet gewend bent om te werken.

   1. Hallo? De moslims handelden NIET met slaven. De profeet zijn beste vriend was een slaaf. Hou je neppe kennis bij je aub. In die tijd was het christendom het grootst. Er zijn ook arabische Christenen he?

    1. De islam heeft net zoveel bloed aan de handen als het christendom en jodendom

    2. Bedoel je misschien ook de koptische christenen in Cairo , die hun gehele leven gedoemd zijn , door het klasse verschil , de uitwerpselen van anderen in emmers op te halen , of het afval te scheiden van de miljoenenstad , die terwijl ze helemaal onder aan de ladder staan , ook nog eens vermoord worden en hun kerken in brand worden gezet , fijne vriendschap .

  3. Maakt dat mij ook een slaaf toen ik asperges stak 7 dagen in de week van mijn 13e tot 21e elk jaar weer deed. Haha 😂 sommige mensen zo kortzichtig. Ze verdienen er goed mee kan ik je uit betrouwbare bron mijzelf vertellen.

  4. Inderdaad mensen “ongeacht ras ” hebben dit elkaar altijd aangedaan , doe een ander niet aan, wat je niet zou willen dat jou aangedaan word .

 3. really don’t know why u talk about fact and u can’t a prove. and ur have weak reference try to be sure about what u tell ppl
  and if u don’t know u can learn as if u use wrong data u can be asked front court
  and from what u told I can say u are idiot
  try to corct ur information or look in Google to know from who arb got slaves

  NVDR: Is dit Klingon?

  1. Aangezien dit een Nederlands artikel is, waarom is jouw reaktie in het Engels?

  2. welke taal lees ik hier en waarom bespeur ik een toon van dreiging?

  3. Als je nou zo slim denkt te wezen moet je met ipv een grote smoel eerst eens in het Nederlands reageren,en als je dan reageert wil je het dan ook onderbouwen sukkel.
   Hou anders je waffel .

 4. Racisme begint bij de opvoeding, als ouders hun kind de waarde van ieder mens zouden laten inzien, niet in kleur, geloof, sekse of ras te denken, zouden we al een heel eind verder op weg zijn. Mij is geleerd naar iemands karakter te kijken en niet naar uiterlijk, ik begrijp dus ook ( ik zal wel heel dom zijn in sommige mensen hun ogen) deze hele ontwikkeling niet over wat er u gaande is. We leven nu en zouden moeten leren van het verleden, begin bij uzelf en u zult zien dat het heel waardevol kan zijn om diverse mensen te leren kennen en zelfs van te leren.

 5. Geschiedenis is altijd slachtoffer van: “ De perceptie van de waarheid”! We waren er niet bij en als we er wel bij geweest waren, wordt het verhaal al anders wanneer het door twee monden verteld wordt, immers zijn de belangen van mensen heel anders! Geschiedenis is dus per definitie subjectief! Neem bij voorbeeld Erasmus ! De grondlegger van onze vrijheid ! Humanist, die vond dat iedereen dat mocht zeggen wat hij wilde , behalve dan de Joden . Hij vond ze eigenwijs en schorriemorrie in die tijd! En vooral ook gierig! Je zou dus kunnen zeggen dat hij een antisemiet was. Echter was de algemene mening in heel Europa zo! Men zag joden ook als de moordenaars van Jezus die juist als voorbeeld diende voor het gedachtengoed van Erasmus!
  Geschiedenis dient geplaatst te worden in een bepaalde tijd en hier aan verbonden de normen en waarden van die tijd!

  We zitten op dit moment, gezien de reacties die ik hier lees nog steeds in een periode waarin we nog heel erg gepolariseerd denken.
  De huidige wereld is er een waarin we naar mijn mening nog veel teveel denken in wij en zij!
  Wanneer je in Nederland en in vele andere West Europese landen je aan de wet houdt, die door democratische besluitvorming tot stand komt , heeft ieder net zoveel kansen.
  Echter dan moeten de hokjes anders of niet! Moslim, Christen, Hindoe of ras, maakt dan geen reet meer uit!
  Interessanter wordt het dan te kijken naar waar je staat op de maatschappelijke ladder en of je tevreden bent over je leven!
  Vaak klagen mensen dan het hardst die de kansen in dit leven niet hebben gepakt( diploma’s!) !
  Naar mijn mening zit dat niet in je etnische achtergrond, we hebben immers de Rotterdamsche burgervader Aboutaleb en in Arnhem Markoush! Zelfs een vrouwelijke( ook nog een kwestie!) Kamervoorzitter Arib!
  Naar mijn mening moet de dialoog , om verder te komen en onze kinderen een vredelievender samenleving te geven , niet toegespitst worden op het lijden van onze voorouders! Dat betekent dat we niet moeten discrimineren ( artikel1 van onze grondwet) Maar en dat moeten we ook niet onderschatten, ons bij het minste of geringste gediscrimineerd te voelen! Stop het hokjesdenken. We hebben een algemeen belang dat is het welzijn van onze woonplek: Nederland

  1. Maar dat was niet de insteek van dit artikel. Het artikel geeft aan dat de huidige ‘beeldenstorm’ zinloos geweld is. Toen ISIS in Palmyra de geschiedenis uitwistte, sprak de wereld schande. Waarom nu niet?
   Geschiedenis is geschiedenis.
   De belangrijke vraag is…
   Hoe kunnen we voorkomen dat het foute zich niet herhaald?
   Door erover te praten en niet door de symbolen te vernietigen.

 6. Het is zo frappant dat mij verweten wordt een afstammeling van slavenhandelaren te zijn en dat wordt door iemand gezegd die nog nooit katoen heeft geplukt!!

  1. Heb je zelf wel katoen geplukt dan ?? Of alleen je je voorouders ??

 7. Ik heb toch wel een fout ontdekt en dat is dat er wordt gezegd dat Europeanen in de vroege middeleeuwen ermee zijn gestopt. Maar het punt is de Vikingen maakten en verkochten slaven en tot de afschaffing van slavernij in Italië is het Vaticaan officieel ermee gestopt. Dus het gebeurde hier ook veel. Maar de rest klopt wel wat er staat maar als je bekijkt door de eeuwen heen de witte ras kan nooit de meeste slaven hebben vervoert Europa is jong vergeleken met Afrika af Arabië of het midden oosten. En waarom hoor je niets over Azië?

  1. Vikings were Scandinavian and not under the Jurisdiction of any European country.

 8. Ik ben christen en in mijn bijbel lees ik dat sara haar slavin aanbood aan haar eigen man… slavernij en verkrachting…. ja, waren ‘noord afrikanen’…. maar wel de stamvader van het volk van God…. ismael werd stamvader van de moslims, isaak van het volk israel. Lees exodus en de verkoop van eigen dochters, niet israelische slaven waren voor altijd eigendom…de eerste die in het westen expliciet veroordeelde waren de katholieke pausen, zie oa sublimeus DEus (1537) in de islam zien we hetzelfde en zelfs een betere zorg voor eigen volk, want in tegenstelling tot het OT, konden vrije islamieten nooit slaaf worden. Bij de islam wordt het vrijlaten van slaven gezien als een daad om zonden uit te wissen, dus werd het aangemoedigd.
  belgie (toen hoofdzakelijk alleen christenen en een kleine groep atheisten ) kent de slavernij tot 1908…. blanke, so-cald christenen……
  niet de blanke, christen heeft slavernij opgelost…. de opstand van de slaven die wel…. gesteund door mensen met een hart voor de medemens.
  trouwens wat noem je een kleerkast vol kleren uit ontwikkelingslanden gemaakt aan een hongerloon, 12 uur per dag…. juist, moderne slavernij….

  NVDR: Slavernij in België tot 1908? En het wiel is dan volgens u wellicht uitgevonden in 1970? Een beetje ernstig blijven aub.

  1. Je hebt gelijk. De moderne slavernij wordt nog steeds door de blanken grootschaals uitgevoerd. Vandaag met Mexicanen, Haïtianen, Dominicanen in de US. Somaliërs voor Europese bedrijven. Artikel lijkt meer om het blanke ras weer op te hemelen.

  2. Niet dat ik het oneens ben met de strekking van je post, Lieve. Maar als we de bijbel gaan gebruiken voor historisch onderzoek, dan is er geen zinnige discussie mogelijk! Dan kunnen we net zo goed de sprookjes van 1001 Nacht er bij pakken om te kijken wat er allemaal gebeurd is…

  3. Na wat speurwerk zeg ik – uw commentaar is juist. En slavernij is er nog steeds door álle volkeren -in 1994 werd apartheid in Z-Afrika pas afgeschaft!! En de moderne slavernij (lees uitbuiting) van mensen is om ons heen, etnische profileren etc. Glashelder. Echter zijn m’n blanken nogal op hun teentjes getrapt! HOEFT NIET, ERKENNING IS GENOEG 👍🏽

 9. Wat een kletspraat. Wat een overbodig gewauwel. Het is ronduit belachelijk dat we ruimte en aandacht geven aan complottheoriën, aan het rechtvaardigen van kwalijke praktijken door middel van nog kwalijker gezwets over verzonnen misstanden. Het promoten van onzin is kennelijk voor hele volksstammen interessant genoeg om elkaar zwart te maken (!) In plaats van na te denken over het verbeteren van misstanden die nu voortwoekeren.

  1. Ik begrijp dat meningen voor jou belangrijker zijn dan feiten. Je zou eens kunnen lezen “De Barbarijse slaven”, van auteur Stephen Clissold.

  2. Zwart te maken bent u wel goed wijs zwart te maken ik vind dat erg racistisch. Dat kan u niet zeggen. Ik ben blank hoe durft u. 😎😎😁😁 wat een gezeur allemaal van iedereen zeg bah bah je kan over al wel wat over zeggen maar het gaat erom dat je zelf goed bent voor anderen

 10. Iedereen focust zich hier op wat is geweest maar je moet kijken hoe het nu is en ik denk dat het niet slecht is tegen over vroeger, tuurlijk is er een groep die racisme toepast maar dat is van beide kanten het geval. Als je niet bereikt in je leven wat je wilt dan doe je er te weinig aan vecht daar dan hard voor in plaats van in een slachtoffer rol te gaan zitten.

 11. Dus de zwarten en mohammedanen waren reeds eerder met slavernij bezig dan de blanken. De zwarten moeten hun hand in eigen boezem steken.

 12. Zo, meneer heeft ons vest even schoongeveegd. We mogen hem wel heel dankbaar zijn. Voor het gemak alle slaven die door Grieken en Romeinen werden gehouden maar even vergeten en wat dacht u van uw en mijn voorouders die tot ongeveer 1800 lijfeigene waren. Of de vrouwenhandel van nu en de gedwongen prostitutie. Ik heb het niet specifiek over de loverboys.Zo kunnen we nog wel wat voorbeelden aanhalen. En dan nog een vraag. Wie is eigenlijk die Aad Allebras? Je komt zijn naam alleen tegen onder dit artikel.

  1. Welke mogool heeft dit geschreven? In de islam waren ze tegen de slavernij. De arabieren die geen moslims waren die hadden slaven in hun bezit. De moslims kochten de slaven van hen zodat ze weer vrij konden leven. De blanken waren vroeger veroveraars en hadden de meeste slaven. Dus ga de geschiedenis niet verkrachten met onzin

   NVDR: Waar haalt u toch die historische onzin? Moslims zijn samen met zwarten de grootste slavenjagers en -handelaars in de geschiedenis. Als je in de Koran naar het woord ‘slaaf’ zoekt, vind je dit meestal in de context van het vrijlaten van een slaaf. Dit is 50% van het verhaal. De andere 50% die niet vermeld wordt, is dat Mohammed duizenden mensen tot slaaf gemaakt heeft. Een bloederig voorbeeld wordt beschreven door Ibn Ishaq in zijn biografie van Mohammed op p 464-466. Het betrof een Joodse stam die in Medina woonde, de Bani Qurayza, die beschuldigd werden van hoogverraad. In plaats van de leiders gepast te straffen liet Mohammed alle mannen onthoofden (volgens de geschiedschrijving tussen 600 en 900 personen) en nam hij de vrouwen en kinderen als slaven. Wanneer we per man één kind en één vrouw rekenen, dan moeten daarbij meer dan duizend ‘verse’ slaven gemaakt zijn. Mohammed nam voor zichzelf Rayhanna als (sex-)slavin nadat haar man en haar vader tevoren op Mohammeds bevel onthoofd waren. De terreurgroep met de correcte en goedgekozen naam ‘Islamitische Staat’ baseerde zich op het voorbeeld van Mohammed om de praktijk van sex-slavinnen in 2016 terug in te voeren. Het is een feit dat Mohammed slavernij niet afgeschaft heeft, integendeel: Hij heeft nieuwe slaven gemaakt en in de islamitische wetboeken die je vandaag koopt, vind je nog regels over slavernij.

   1. Ja, de Koran verbiedt dat een Moslim een andere Moslim tot slaaf mag maken. Daarom werden Christenen en Joden tot slaaf gemaakt!! Zo werden- als een vorm van belasting- in grote getale Christelijke blanke jongens van 10-14 jaar van de Balkan weggehaald, en gedwongen om in het Janitsarenleger van de sultan te vechten. Ze moesten zich verplicht tot de Islam bekeren, mochten niet trouwen en zagen hun familie nooit meer terug.

 13. Over 1 miljoen blanke slaven in Noord Afrika gesproken…. lees vooral:

  Giles Milton,
  White Gold, the extraordinary story of Thomas Pellow and North Africa’s one million European slaves.
  First published in Great Britain in 2004 by Hodder and Stoughton, London; paperback edition in 2005; ISBN 0-340-79470-4; 316 pages with an index, notes and sources.

  Zie verder ook op http://www.hugovandermolen.nl/prentbriefkaarten/slavernij.php
  met o.a. een kaart van 13e eeuw-Afrika met alle slavenroutes en koninkrijken.

 14. De 17 miljoen is het aantal dat door moslims uit Afrika ontvoerd is die overleefden (gezien er veel stierven is het totale aantal dus veel groter), 10,5 miljoen werden transatlantisch verhandeld, hiervan zou een groot deel toe te schrijven zijn aan islamische handelaren. Wat dit deel is, is niet benoemd. Gesteld dat de helft van die 10,5 voor rekening van West-Europa komt, dan is dit ruwweg 6/28 ofwel 23% maximaal.
  Van de totale omvang van de handel in de loop van geschiedenis wordt geen getal genoemd, dus die 0,007% is met de gegevens uit de tekst niet te controleren, dus de bewering dat het niet klopt is incorrrect.

 15. Dit artikeltje staat vol leugens en ontwijkingen, en rept met geen woord over White Supremacy. De atlantische slavenhandel en de genocide van de Indianen in Noord en Zuid Amerika zijn uitvindingen van witte Europeanen. Juist door het onderscheid te maken tussen wit (rein, beschaafd) en zwart (onrein, kwaad, barbaars) werd moedwillig white supremacy bedreven in alle onderdelen van de samenleving en in wetten, goedgekeurd door de kerk. En dat heeft nog steeds diepe wortels en gevolgen nu, zowel in Noord en Zuid-Amerika als in Europa. Dit ontkennen of niet willen zien omdat je wit bent er er nog nooit last van hebt gehad is een vorm van racisme. White Supremacy is een uitvinding van witte mensen, en dus moeten witte mensen de verantwoordelijkheid nemen om dit af te schaffen. Daar zijn we nu.

  Kijk de uitstekende en shockerende documentaire 13th op Netflix, en huiver hoe dit systeem van white supremacy nog steeds diep geworteld is in de VS, maar ook in Nederland.

  Niemand zal toegeven een racist te zijn. Wel zijn we allemaal onderdeel van een systeem dat witte mensen voordeel geeft over zwarte en bruine mensen. Dit ontkennen (omdat je dat als wit persoon nog nooit ervaren hebt) is racisme. Dit onderkennen en het proberen tegen te gaan is een constructieve manier om actief anti-racist te worden, ipv jezelf steeds weer te verdedigen dat je “geen racist” bent en met historische afleidingen te komen dat er altijd al slaven zijn geweest.

  En BLM een terreurorgaisatie noemen is complete racistische bullshit. Evenals het idee dat sinds slavernij afgeschaft is er geen racisme meer betaat.

  NVDR: dank u om de ideologische prietpraat en pseudo-intellectualistische onzin van de linkse racistische beweging BLM nog eens mooi samen te vatten. Zou u toch eens niet beter een goed boek over geschiedenis vastnemen? Neem nu uw bewering dat er een ‘genocide’ zou plaatsgevonden hebben op de Indianen van Noord-Amerika: dat is historische onzin. Het beste bewijs is dat ze er nog steeds zijn; mochten de blanken gewild hebben, dan was er nu geen één meer overgebleven. Er waren lange en bloedige Indianenoorlogen, de Indianen verloren, en droegen de gevolgen, zoals ook de Polen, de Duitsers, de Joden (onder de Romeinen) deden. De blanken konden de Indianenoorlogen overigens enkel winnen, omdat vele Indiaanse stammen decennialang gefolterd, vermoord, verkracht waren door hun buren; ze steunden dus graag de blanken om van die terreur af te geraken… Overigens: een volk dat vecht tegen een vreemde invasie verdient respect, niets dan lof dus voor de moedige Indianen. Alleen een landverrader die op zijn knieën gaat zitten voor de tegenstander, die verdient minachting en walging.

  1. Blm is wel degelijk terrorisme.
   En onverdraagzaamheid tegenover een ander mens kun je kwalificeren als racisme, ongeacht je huidskleur.

  2. Mimimimimi! Ik heb geen fuck te maken met wat voor mijn tijd is gebeurt. Ik leef in het heden en ben niet verantwoordelijk voor wat men vroeger uitvrat.

  3. Het artikel gaat over slavernij, U wijkt af naar racisme. Dat is een heel andere terrein.

  4. NVDR: wat een bullshit. De indianen in de VS ondergingen geen ‘genocide’, ze vochten tegen de blanken, ze verloren en werden uitgemoord of in slavenkampen (sorry: NVDR noemt dit wellicht vakantiekampen) gestoken. Het bewijs van NVDR: moest er een genocide zijn geweest, ze waren allemaal uitgemoord, is nog lachwekkender: tegen de joden voerde Hitler en zijn nazistische ideologie ook geen genocide, want er zijn nog joden in Duitsland. De Armeense genocide? Bullshit: want er zijn nog Armeniërs in de regio?
   NVDR maakt er een potje van met uitschuivers aan de lopende band.
   Ik hopop dan ook dat NVDR niet voor ‘noot van de redactie’ staat ….

 16. Blijft een feit dat blanken gretig gebruik bleven maken van slaven! Dus zeggen dat we er niets mee te maken hebben is onzin. Dit zijn gewoon excuses om in de hoofden van de mensen te steken: wir haben es nicht gewusst. Dat maakt het toch niet opeens ‘in orde’? We moeten soms ook eens luisteren en leren hoe wij als ‘dominante cultuur’ overkomen, al die eeuwen al. Vooral dan de mannen. En dan moeten we eens nederig zijn en toegeven dat het niet is omdat het altijd al zo geweest is, dat het daarom altijd zo moet blijven.

  Wat ik mis in jouw site is medeleven, empathie, gevoel. Ik zie een persoon die zich erg bedreigd voelt, angstig is. Je bent op zoek naar controle om die angst, dat er iets zou veranderen, te compenseren. Het is ok dat je angstig bent. Veranderen kan akelig zijn, zeker als je al wat benauwd van nature bent. Maar als je samen voor een positieve toekomst gaat, dan komt alles wel goed. Ik wens je wat meer medeleven toe, ook met jezelf.

  NVDR: Als u een Chiromeisje van 16 bent, dan denken we u voor uw goede bedoelingen, en wensen u een fijne dag. Als u ouder bent dan 16, wordt het dan toch eens geen tijd om de yogahanddoek van voor uw ogen te halen en eens te zien hoe het er in de échte wereld aan toegaat?

  1. Dominante cultuur?
   Volgens min ontgaat je een hoop hier in nederland.

   Na mijn beleving probeert het moslim geloof hier alles te domineren. Homo’s die in elkaar geslagen worden, meisjes die lastig gevallen worden, drugs handel en ga zo maar door (want de lijst met dingen is nog vele malen langer) en daarnaast zijn nog vele voorbeelden te noemen, maar ik denk dat je daar zelf ook wel van bewust ben.

   Het gaat er bij mij niet in dat wij als blanken als enige beschuldigd worden van rasisme en ik denk als jezelf heel eerlijk ben dat het evengoed en misschien wel evenveel van beide kanten komt en als je dat niet zie heb je oogkleppen op en dan is het niet zo dat je tegen rasisme ben maar tegen het blanke ras

 17. Ik zou graag originele bronnen zien. Zou je deze nog kunnen vermelden?

  1. Wat is een orginele bron volgens jouw. Een ooggetuige?

 18. Hier wordt alleen over het verleden gesproken. Dit kunnen wij niet meer veranderen. Slavernij en mensenhandel bestaat nog steeds. Iedereen doet daar aan mee. Volg het nieuws maar, als je tenminste kan lezen. Het zijn vooral, heel typisch, weer Afrikanen die hierin het voortouw nemen. De westerse wereld veroordeeld slavernij en tracht hiertegen op te treden. Steun deze, die strijden tegen de moderne slavenhandel in elke vorm, in plaats van terug te grijpen naar het verleden. Als je dit doet, dan de dien je de samenleving op een positieve manier. Maak vooral niets kapot wat onze voorouders hebben opgebouwd. Door onze geschiedenis zijn wij wie wij zijn en is onze samenleving zoals die is. Wie ben jij om dit te veroordelen.

 19. We weten ondertussen wel dat slavenhandel en rassendiscriminatie, de vele stammen conflict of afscheiding door etnische afkomsten wereldwijd verbreid is geweest en heden ten dagen nog steeds voorkomt.

  In mijn ogen is dat wat Nederland betreft geschiedschrijving waar je uiteraard aandacht aan kunt besteden maar het gebeuren in het verleden niet meer kunt veranderen. Dat moet je ook niet willen, want dat is ontkenning van je verleden.

  Maar ik heb wel het gevoel dat een groot deel van onze donkere medemens elk incident aangrijpt om zichzelf beter te doen voorkomen en altijd meteen beginnen te roepen dat de blanken allemaal discrimineren.

  Ik zou hierbij willen zeggen, kijk eens in de spiegel en denk een keer na voor je wat begint te roepen. Want iedereen die roept dat een ander dit of dat is, of wit, geel of zwart is. Is in zijn innerlijke mens gewoon bij oorsprong zelf ook gewoon een rascistische persoon.

 20. De slavenhandel bloeit tot op de dag van vandaag, of vind u het normaal dat moslims vrouwen uit het buitenland halen om te trouwen, waarna zij als persoonlijk slavin zich te houden heeft aan wat haar ‘man’ haar voorschrijft..

  1. Interessant om te lezen. Maar geschiedenis is wat is geweest en we leven in het nu. Laten wij er met z’n allen een leefbare wereld van maken en respect hebben voor elkaar

 21. Er was altijd en overal slavernij. En “Europeanen zijn de drijvende kracht geweest achter de afschaffing van de slavernij”. Dat staat buiten kijf.
  Maar het zou niet als argument gebruikt moeten worden in wij-zij discussies. Want dat is wat de oplossing in de weg staat.

  Ik denk dat rascisme in het verlengde ligt van tribalisme, en dat is gewoon aangeboren.
  Wil niet zeggen dat het ok is.
  Wel dat t niet te vernietigen is. Hooguit te beheersen. De natuur in onszelf beheersen. Zelfbeheersing ook wel.

  En dat is net zo makkelijk als elkaar voorrang te geven in het verkeer. En net zo moeilijk als elkaar niet gelijk te bespringen.

 22. Een artikel zonder enige onderzoek vooraf
  In de tijd van profeet Mohammed is de slavernij afgeschaft. Iedereen was gelijk
  Geen onderscheid in afkomst
  In Suriname waren de meeste slaveneigenaren van joods afkomst.

  NVDR: Moslims zijn de grootste slavenjagers en -handelaars in de geschiedenis. Als je in de Koran naar het woord ‘slaaf’ zoekt, vind je dit meestal in de context van het vrijlaten van een slaaf. Dit is 50% van het verhaal. De andere 50% die niet vermeld wordt, is dat Mohammed duizenden mensen tot slaaf gemaakt heeft. Een bloederig voorbeeld wordt beschreven door Ibn Ishaq in zijn biografie van Mohammed op p 464-466. Het betrof een Joodse stam die in Medina woonde, de Bani Qurayza, die beschuldigd werden van hoogverraad. In plaats van de leiders gepast te straffen liet Mohammed alle mannen onthoofden (volgens de geschiedschrijving tussen 600 en 900 personen) en nam hij de vrouwen en kinderen als slaven. Wanneer we per man één kind en één vrouw rekenen, dan moeten daarbij meer dan duizend ‘verse’ slaven gemaakt zijn. Mohammed nam voor zichzelf Rayhanna als (sex-)slavin nadat haar man en haar vader tevoren op Mohammeds bevel onthoofd waren. Islamitische Staat baseert zich op het voorbeeld van Mohammed om de praktijk van sex-slavinnen in 2016 terug in te voeren. Het is een feit dat Mohammed slavernij niet afgeschaft heeft, integendeel. Hij heeft nieuwe slaven gemaakt en in de islamitische wetboeken die je vandaag koopt vind je nog regels over slavernij.

  1. Historisch totaal onjuist: Mohammen heeft slavernij helemaal niet afgeschaft, en staan in de koran genoeg verzen waarin staat dat islamiten vrij over hun slavinnen mogen beschikken, en hij heeft zelf het voorbeeld gegeven.

 23. De kloosterorde der Trinitariërs werd gesticht ter vrijkoping van christenslaven uit de greep van islamieten. De stichters waren Sint Johannes van Matha en Sint Felix van Valois.

  De christenslaven in islamitisch Afrika hadden zware ontberingen te verduren, en werden gedwongen om water te drinken uit de schedels van hun gevallen broeders. De revolutionaire krachten die de media en de politiek in hun macht hebben zien zoiets gaarne ook hier geïnstalleerd worden. Er is een bepaalde volksstam die Europa met Rome als priesterlijke hoofdzetel van het Christendom “Edom” noemt, en die stam gebruikt opgehitste negers als stormram om Europa, dat zij als obstakel voor de opbouw van hun eigen heerschappij zien, te verbrijzelen en de blanke bevolking hier tot in het onherkenbare raciaal te vermengen. Zo willen zij de katholieke geschiedenis van de Europese volkeren (die vroeger onderdeel geweest zijn van de middeleeuwse Christenheid) in het collectief geheugen uitwissen. Het “Kalergi-plan” was dus geen verzinsel van de vrijmetselaar Kalergi zelf, maar was het plan van de genoemde subversieve volksstam.

  Ik zou hier iets willen citeren, maar ik weet niet of de redactie het zou toestaan.

  1. We gaan erop vooruit.

   Het is mij al lang duidelijk dat de heer (of mevrouw) Theudmer (bloedverwant(e) van “Theudmer ☩”?) een onvolprezen kenner is van obscure en occulte, niet nader omschreven “krachten” die duistere dingen orkestreren, en die de westerse machthebbers in hun macht hebben.

   Nu verzint hij het bestaan van een “subversieve volksstam” – hij vergat helaas de naam mee te delen; of vreesde hij de “KNIP”? – die het plan verzonnen heeft dat door andere complotdenkers, en vooral door hun ontelbare papegaaien, toegeschreven wordt aan Richard von Coudenhove-Kalergi.

   De erudiete en gecultiveerde Coudenhove heeft “zijn plan” nooit gekend. Dat kon ook niet; het heeft nooit bestaan, en het bestaat nog altijd niet. Het onnozele getater over dat onbestaande plan begon meer dan 40 jaar na zijn dood.

   Wie liever leugens leest dan kranten, tijdschriften en boeken kan over het “Kalergi-plan”, en over andere idiote complottheorieën, massa’s “informatie” halen via volgende in leugens en onzin gespecialiseerde websites. Ik geef alleen Nederlandstalige, en dan nog een beperkt aantal daarvan. Ik heb niet gecontroleerd of ze nu nog allemaal te vinden zijn.

   Wacbelgium, Langeleveeuropa, Curiales (versie van het “plan” 24/10/2015), Niburu (versie 11/11/2015), Geen nieuws (versie 27/12/2015), Nachthemel (versie 30/5/2016), Darkmoon (versie 27/8/2016), Time to wake up, Fenixx, EJBron, Dagelijksestandaard, Xandernieuws, Eunmask, ninefornews. Erkenbrand.

   Wie mij dat fameuze “plan” kan voorleggen, of met een wetenschappelijke nauwkeurigheid kan bewijzen dat het bestaat, krijgt van mij 10 bakken Westvleteren en een kopie van plan van Frank Deboosere om het op 21 juli om 15 uur te doen sneeuwen boven het koninklijk paleis.

   Dank zij Google kan je alles “bewijzen”, en van dat alles enkele seconden later ook het tegendeel. Een verwijzing naar één of andere website heeft voor mij dezelfde waarde als deze vorm van logische redenering: “God bestaat want het staat in de bijbel dat hij bestaat. En wat in de bijbel staat is waar, want de bijbel is het woord van God.”

 24. Mooi deze beschrijving hoe e.e.a in elkaar steekt . Kan deze informatie niet uitgebreid in dagbladen worden gepubliceerd?

 25. Maar hier hoor niks over in de linkse media, of door die andere idioten van k.o.z.p. of die andere slavenhandelaar of meelopers

 26. De 4e alinea bevat in ieder geval 1 hele grote fout.

  In 1492 werd de Reconquista, de herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren, de islamitische bezetters, voltooid met de val van Granada.

  1492 is ook het jaar dat Columbus, namens de Spaanse Kroon op zoek naar een handelsroute via het westen naar India, Amerika ontdekte.

  De Transatlantische handel kan dus niet zijn begonnen zijn toen er nog moslims waren op het Iberisch schiereiland, dat uit Spanje en Portugal bestond en bestaat.

  De Transatlantische handel was als zodanig niet het doel maar wel een gevolg van de reis die Columbus had ondernomen.

  De moslims hadden een geografisch bepaald monopolie op de handel met de Oost. Dat moest doorbroken worden. Dat was het doel.

  Kortom, het liep dus allemaal anders dan beoogd.

  Het genoemde percentage van 0,007 % kan bovendien niet juist zijn en zou, uitgaande van de getallen en cijfers als gefourneerd in het artikel, bijgesteld moet en worden naar 42,9%, indien de getallen en cijfers betrekking zouden hebben op hetzelfde tijdvak.

  Dat neemt niet weg dat het noodzakelijk is om de zaken in perspectief te zien, maar dan moet ieder verhaal dat tegen de heersende verhaallijn (het dominante ‘narratief’) ingaat wel plausibel zijn.

  De stelling en de verklaring waarom er in de Arabische wereld weinig nakomelingen van verhandelde Afrikaanse slaven zouden leven, zou juist kunnen zijn en lijkt mij ook juist, maar mist in ieder geval getals- en cijfermatige onderbouwing.

  Bovendien zou een specifieke chronologie en een adequate bronnenvermelding het verhaal controleerbaar kunnen maken en het juiste gewicht kunnen geven om de kennelijk gewenste dialoog aan te gaan.

  Waarvan akte.

  Amen

  1. Ter completering:
   De datum van de val van Granada is 2 januari 1492.
   De datum van de ontdekking van Amerika is 12 oktober 1492.

  2. Vriend, ga je echt hier op deze site je kennis en energie steken? Dit is domein van de hooivorken; nuances, feiten en waarheden in irrelevant. Alles wat het anti-racistisch sentiment zou belemmeren wordt hier per definitie verguist.

  3. De Ottomanen voelden zich superieur aan het zwarte ras. De koran verbiedt castratie. Massaal werden jongetjes vanaf de leeftijd van 7- 8 jaar uit Afrika gehaald om eunuch te worden in een van de vele harems. 9 van de 10 kinderen stierf door de ingreep. De overlevenden werden geketend aan kettingen om na een wekenlange voettocht door de woestijn aan te komen bij een kustplaats en verscheept te worden. Het is niet verwonderlijk dat er nog maar een kleine zwarte gemeenschap in Turkije is. Wanneer zwarte slavinnen een baby kregen, werd het kind direct na de geboorte met een koord gewurgd.
   https://www.haaretz.com/middle-east-news/turkey/.premium-the-afro-turks-turkeys-little-known-black-minority-reclaims-its-past-1.5460354

 27. Vergeet de joden ook niet, zij hadden de slaven schepen en Israel heeft vandaag de dag nog sexslavinnen! Maar dat mag zeker niet gezegd wooden dan dicrimineer ik natuurlijk! Maar slavernij is altijd slecht, wie het ook doet!

  1. Loverboy jou bekend ?, Jongen en oude moslim mannen hier in ons land , doen hieraan (jonge meisjes verslaafd maken , ect ,die dan tegen betaling hun gunsten moeten verlenen ), dus de moslim van nu en hier in het westen woont heeft sexslavinnen .

Comments are closed.