Oeps! Nederland wel bij hoogste COVID-19 sterfgevallen in de wereld

Gisteren liet de RIVM-baas Jaap van Dissel weten dat er zomaar in een van de grafieken én een staafdiagram een foutje was geslopen. Nederland blijkt als het om de sterftecijfers gaat veel slechter te presteren. In de grafiek waarbij alle landen in de wereld worden vergeleken op het aantal doden per 100.000 inwoners staat Nederland gewoon in de hoogste regionen en op de staafdiagram met het aantal overleden patiënten op een zesde plek, daar van de 44.249 patiënten er 5.715 zijn overleden.

Eerder gaf van Dissel aan dat Nederland tot de minste doden coronadoden van de Europese Unie zou behoren en dat de bewuste grafiek liet zien dat de omlijnde rondjes EU-landen zijn. Dat blijken dus gewoon de meest getroffen landen te zijn, waartoe Nederland ook behoort. Een ‘foutje’ waarmee de Nederlandse regering de afgelopen tijd mooi weer heeft kunnen spelen.