Viroloog Wathelet: ‘België heeft geblunderd, Van Ranst zegt zomaar wat’

Marc Wathelet is doctor in de wetenschappen (moleculaire biologie, ULB) en deed meer dan tien jaar onderzoek naar coronavirussen aan Amerikaanse universiteiten. ‘Elke rampenfilm begint met een wetenschapper die niet geloofd wordt door de overheid,’ staat te lezen op zijn Facebookprofiel.  Hij was  één van de eersten die begin februari bij de regering aandrong op drastische maatregelen, maar door  Maggie De Block werd afgedaan als ‘dramaqueen’.  Hij gaf zopas een interview aan een Vlaams links sensatieblad, waaruit we even citeren:

Over mondmaskers

‘ Mevrouw De Block bleef al die tijd maar volhouden dat mondkapjes voor het gewone publiek totaal geen nut hebben en dat de WHO ze daarom niet aanbeval. Dat herhaalde ze nog eens op zondag 5 april toen ze te gast was bij RTL. Maar toen was het al zonneklaar dat mondkapjes wél helpen, en dat zelfs een zelfgemaakt masker of een sjaal al een verschil kan maken.  Ook de WHO kwam toen al op haar eerdere advies terug, dat natuurlijk ingegeven was door het wereldwijde tekort aan maskers.»

‘Soms is het goed om bang voor iets te zijn, als er echt gevaar is. Als je in een kooi met wilde dieren staat, is het maar goed dat je je probeert te beschermen. De regering heeft het gevaar van in het begin geminimaliseerd, deels omdat men niet besefte wat er op ons afkwam, maar ook omdat men geen paniek wilde zaaien.  Daardoor heeft ze de bevolking voorgelogen op een paternalistische manier : ‘Maak jullie geen zorgen, we hebben alles onder controle.’  Dat maakt me boos, want zo zorgden ze ervoor dat de bevolking zich minder goed ging beschermen. Nu is er wel een advies om mondmaskers te dragen, wat al een stap vooruit is. Maar intussen zien de meesten er gewoon het nut niet meer van in.

Over de krokusvakantie

»De tweede blunder was dat men enkele duizenden mensen in de krokusvakantie gewoon op skivakantie liet vertrekken naar Italië en Frankrijk, terwijl daar al verschillende gevallen waren gesignaleerd.

De overheid kon hen misschien niet tegenhouden, maar ze hadden het op zijn minst sterk kunnen afraden. Toen al die skiërs terugkwamen, werden ze niet getest, en positieve gevallen werden dus ook niet in quarantaine geplaatst.

Minister De Block zei dat dat zoeken was naar een naald in een hooiberg. Volgens mijn berekeningen waren er op 2 maart, aan het einde van de krokusvakantie, zo’n duizend mensen in België besmet. Als die thuis waren gebleven, hadden we de verspreiding van het virus kunnen vertragen.

(…) Liever mensen besmetten dan hen bang te maken: crimineel vind ik dat!

Over de extreemlinkse Marc Van Ranst

‘Marc Van Ranst doet soms ook uitspraken waarvan ik me afvraag waar hij ze haalt. Dat hij het niet nodig vond om de scholen te sluiten, bijvoorbeeld. Onbegrijpelijk.  Begin maart vond hij de beslissing van de Italiaanse regering om een lockdown in te stellen nog ‘buiten proportie’. Soms lijkt het alsof hij zomaar zegt wat in zijn hoofd opkomt, als een journalist hem een vraag stelt. Shooting from the hip, zegt men in het Engels.’

Over President Trump

Sensatieblad: ‘Maar dat is buiten president Trump gerekend. Die heeft dus gelijk met zijn kritiek aan het adres van de WHO?

WATHELET : Jazeker !  Trump is natuurlijk niet echt een referentie, want hij zegt altijd maar om het even wat. Maar hij heeft een punt als hij wijst op de slechte aanpak van de coronacrisis, die voor een stuk te wijten is aan de invloed van China bij de WHO.

Over de toekomst met corona

»Volgens mij zal iedereen eraan moeten wennen dat we alleen nog op straat zullen komen met een mondmasker. We zullen het dragen op weg naar het werk, de bioscoop, het restaurant. Onze kinderen zullen het dragen op school, en met wat geluk wordt het nog een hip modeaccessoire. Die mondkapjes beschermen trouwens ook goed tegen de luchtvervuiling: de mensen in de steden zullen minder fijnstof binnen krijgen.»

Als iedereen mondmaskers begint te dragen zal het virus uiteindelijk uitdoven, tenminste tijdelijk. De kans is groot dat het in de zomer onderduikt, en in het najaar opnieuw de kop opsteekt.

Mogelijk gaat dit virus nooit meer weg en komt het elke winter terug, zoals een verkoudheid of een griep. Laat ons hopen dat het na verloop van tijd afzwakt en niet meer dodelijk is, zoals we gezien hebben bij andere menselijke coronavirussen.

Maar het is moeilijk te voorspellen hoeveel jaren dat zal duren.»

7 comments

  1. hoe dom kun je zijn, wel als je minister wordt heb je vlug de symptomen van geheugen verlies.

    1. “Staan” ? Neen, we hangen met ons gevieren aan de café toog op een wiebelende barkruk.

  2. die komen zeggen wat ze mogen zeggen van ranst en de gucht om bevolking kalm te houden zeker overn geen nut van mondmaskers OMDAT ER GEEN WAREN WERELD VER

  3. Marc Van Ranst is een ziekelijke leugenaar die de coronacrisis in februari doelbewust ridiculiseerde omdat hij maar al te goed weet dat zijn open-grenzen ideologie dit heeft veroorzaakt. Dat is ook de reden waarom links geen toekomst heeft in Europa. Het is namelijk niet gebaseerd op waarheden, maar op abstracte theoriën die volledig in strijd zijn met alles wat natuurlijk is.

  4. Een mens mag toch al eens van gedacht veranderen zeker en dus ook een Linkse 4-oloog met een kleerkast vol truien.

Comments are closed.