Corona-aanval door open grenzen: Gaat België vanavond in lockdown?

Het gevaarlijke coronavirus rukt pijlsnel op in gans West-Europa.  Naar goede gewoonte werden we in België aanvankelijk wat gesust en voorgelogen: volgens PVDA-professor Van Ranst ging het maar om een soort griepje, en volgens de onbekwame politici die regerinkje spelen zonder meerderheid was alles onder controle.  Op het ogenblik dat het virus al uitbarstte in Italië, werd niemand gevraagd om tijdens het Krokusverlof thuis te blijven; iedereen ging dus vrolijk skiën, en bracht na afloop het virus naar hier.  Het verbieden van die skireizen en het snel sluiten van de grenzen had dat kunnen voorkomen maar nu is het te laat.

Het toppunt van onbekwaamheid kwam gisteren: er werd ‘advies’ gegeven om alle evenementen af te gelasten…  met meer dan 1000 aanwezigen.  Waarna een stel randdebielen in Antwerpen dan maar voorstellingen ging geven voor 999 aanwezigen.

Dat het virus zich zo bliksemsnel heeft kunnen verplaatsen van China naar hier is enkel en alleen te danken aan wat de liberalen beschouwen als het summum der Europese waarden: de ‘open’ samenleving, met vrij verkeer van personen, zonder grenscontroles.  We zien nu waartoe open grenzen leiden.

Nu grijpt het virus wild om zich heen, en ja, dat is bijzonder zorgwekkend.  Want dit is een gevaarlijk en nieuw virus, dat onze longen veel dieper en zwaarder aantast dan griep;  er is geen medicijn of vaccin; en de sterfteratio ligt veel hoger dan bij griep.  Het lijkt ook enorm besmettelijk, waardoor erg veel patiënten tegelijk naar spoeddiensten stromen, die daardoor overbelast worden.

De enige remedie is: ‘social distancing’, of op afstand blijven van mensen.  In China, Hongkong en Singapore is dat met succes toegepast: 3 tot 6 weken gaat alles in volledige lockdown.  Scholen, overheidsdiensten, openbaar vervoer, theaters, bioscopen, restaurants, cafés:  alles gaat dicht.  Iedereen blijft binnen, tenzij het absoluut noodzakelijk is, in bedrijfseenheden of beroepen die moeten blijven draaien of in voedingszaken.  Na 3 weken merkt men dan aan de cijfers dat de ziekte wegebt.

Wij krijgen nu het gerucht binnen dat vanavond de regering ook in België een vorm van algemene lockdown zal afkondigen.  Waar of niet?  Het lijkt alleszins logisch en noodzakelijk, en eigenlijk al te laat.

2 comments

  1. Ja velen maar vrolijk op vakantie gaan en gaan skiën terwijl ze weten dat er in Europa en vooral Italië al zoveel doden gevallen zijn . Terwijl ze goed weten dat ze het hier gaan besmetten met het virus .en maar doen alsof er niks aan de hand is , of het gewoon wegblazen en zeggen pffff tis toch maar een griepje . Ze hebben toch al enkele doden op hun geweten nu en dat zal nog blijven stijgen Ipv niet zo egoïstisch te zijn en zichzelf in quarantaine te zetten . Nu het hele land in problemen wat voor iedereen lastig is . We waren nog Corona vrij .

  2. Wat ik niet begrijp is dat diegene die dit virus gesponsord heeft en er ook een patent opheeft (nlk Bill Gates) niet vervolgd wordt en verantwoordelijk is voor deze chaos

    NVDR: Bill Gates? Weet jij niet dat Corona een brouwerij is? :-)

Comments are closed.