Nieuwe inzichten over Kedichem 1986, de terroristische aanslag door extreemlinks

Er zouden nieuwe inzichten zijn over de extreemlinkse terreuraanslag van 29 maart 1986 in Kedichem, waar leden van de Centrumpartij vergaderden, het hele hotel uitbrandde en drie zwaargewonden vielen en daarnaast de eigenaar overleed. Het nieuwste boek van historicus Jan de Vetten over de terreuraanslag van 1986 ligt inmiddels in de winkelschappen. De Vetten gaat op een zoektocht naar de schuldvraag, waarom dit heeft kunnen gebeuren en wat de rol was van iedereen en of de autoriteiten adequaat hebben gehandeld.

Hoe kon het dat een simpele vergadering van verkozen volksvertegenwoordigers, in een dorpje aan de Betuwe, uitliep op een horrorverhaal? Waarbij tot de tanden toe bewapende extreemlinkse activisten, een klein hotel in de buurt van Leerdam, bestormden en brandbare rotzooi naar binnen gooiden. Dit had het gewenste effect, het hele hotel brandde vervolgens uit en de CP-leden moesten hun vergadering afbreken en via de achterkant van het gebouw vluchten.

De volksvertegenwoordigers van de Centrumpartij bleken als ratten in de val te zitten en konden niet op enige ondersteuning rekenen van de aanwezige agenten. De gevolgen waren dan ook navenant; een beenamputatie van de secretaris van de partij Wil Schuurman, de Haarlemse activist dhr. Klein liep een zware hoofdwond op waaraan hij later overleed en Utrechts raadslid Wim Vreeswijk een hersenschudding. Eigenaar Peter in den Eng senior overleed bij het slopen van zijn eigen hotel.

Een drietal jaren terug kwam over deze aanslag al grote ontdekking naar het publiek toen onderzoeksjournalist Joost Niemöller naar voren bracht dat een van de veroordeelde terroristen heden ten dage door het mediakartel met regelmaat wordt opgevoerd als ‘deskundige van extreemrechts’. Het gaat om ene Willem Wagenaar, werkzaam bij de Anna Frank Stichting als ‘deskundige’, en hij werd toentertijd door de Rechtbank van Dordrecht veroordeeld voor deelname aan deze terroristische aanslag.