Zwarte gezichten tijdens ’Straw Bear Festival’ in Oost-Engeland

Ieder jaar wordt in Whittlesey, in het oosten van Engeland, het Straw Bear Festival georganiseerd. Een gezinsvriendelijke, driedaagse viering met zang, dans en een optocht. Al sinds jaar en dag wordt dit gevierd in het weekeinde na ‘Plough Monday’ ofwel de traditionele start van het Engelse landbouwjaar. De Straw Bear, dus de strobeer, is iemand van de landbouwers die het land ploegt en wordt voor de festiviteiten voorzien en ingepakt met stro.

In de optocht lopen ook mensen met zwarte geschilderde gezichten, het tafereel doet wellicht wat denken aan Zwarte Piet, want ook hier schilderen de deelnemers hun gezicht helemaal zwart. Een van de deelnemers aan de tocht legt uit waarom dit in het verleden werd gedaan en tot op vandaag de dag wordt voortgezet;

De reden voor de zwarte gezichten is een vermomming voor werklieden op de boerderij, die in de wintermanden geen werk hadden en leefden in kleine boerderijen en huizen, ze gingen er daarom op uit om te dansen en bedelen voor geld, maar dit was illegaal en gevaarlijk en als ze werden gepakt konden ze niet enkel hun baan kwijtraken maar ook hun huis. Zo werd het zwarte gezicht een vermomming, zodat hun werkgevers of de kerk hen niet zou herkennen.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.