Sossen en groenen verliezen twee dagen op rij: geen benoeming grondwettelijk hof, geen uitzicht meer op paars-groen

Het zijn zware dagen voor links. Gisteren werd de groene kandidaat voor het grondwettelijk hof weggestemd in de senaat en vandaag lijkt de paarsgroene regeringsvorming een illusie nadat één van hun kamerleden uit de PS werd gezet.

Zaki Khattabi

Deze extreemlinkse activiste wilde graag naar het grondwettelijk hof. In deze hoogste gerechtelijke instantie wordt de in- en uitvoering van de wetten afgetoetst aan de grondwet. In principe is de stemming in de senaat slechts een formaliteit, maar Khattabi is als ex-Ecolovoorzitster aangebrand.

Jan Segers van Het Laatste Nieuws somt op:

Daar valt weinig aan toe te voegen, buiten het feit dat deze vrouw geeneens een diploma rechten op zak heeft en bijgevolg totaal niet geschikt is voor een job bij een juridische instelling. Ecolo zal nu twee nieuwe kandidaten moeten voorstellen. En naar vermoed wordt, zal Zaki daar niet bij zijn.

Emir Kir

Deze Turk, die ook burgemeester is van Sint-Joost-ten-Node, werd zopas door de tuchtcommissie van de PS uit de partij gezet. Een quasi unicum als je weet dat de PS berucht is omwille van een waslijst aan corrupte politici. Maar nu en dan wordt er toch eentje de deur gewezen.

In wezen werd gedacht dat het kwam omdat de man nogal innige contacten had en heeft met de Grijze Wolven, maar dat was niet het grote probleem. Neen, het probleem is het doorbreken van het cordon sanitaire… Hoe kan dat nu, zal u denken. Wel dat zit zo, de Grijze Wolven worden weggezet als extreemrechts. En al wat van ver of dichtbij naar extreemrechts ruikt, wordt als de pest vermeden door de PS. En dus heeft Emir prijs.

Maar daarmee verliezen zowel Groen en Ecolo als PS en sp.a hun kans op een Paars-Groene regeringsvorming, want hiervoor hebben ze nu één zetel te weinig, indien Kir als onafhankelijke blijft zetelen. Ook in Brussel zelf, waar Kir immens populair is bij de Turken, zit de PS nu met de handen in de haren. Dit zal de Brusselse PS enorm veel stemmen kosten bij volgende verkiezingen. Kir blijft bovendien gewoon aan als burgemeester.

Paniek in Franstalig België dus. Een communautaire zaak schreeuwen sommigen zelfs aangaande de niet-benoeming van Khattabi. Op Twitter laten de Groenen en socialisten zich volledig gaan. Gewoon omdat ze het niet gewoon zijn van verliezen te moeten slikken. Maar ze zullen er toch aan moeten wennen. Dat heet democratie.