Gebuisd als Europarlementair, geslaagd voor medewerker Europese Commissie

Even Van Dale online geraadpleegd, want ik was niet zo zeker of het klopte, maar toch: “zelf·be·die·ning (de; v) 1 het zichzelf bedienen”. Er staat wel niet bij – misschien een suggestie voor de volgende aanpassing van de Van Dale – dat hoe hoger je in de politieke regionen geraakt, hoe beter je wordt in zelfbediening. Er is er namelijk weer eentje die de jackpot gewonnen heeft, ondanks dat hij voor de kiezer gebuisd was.

We hebben het over voormalig VRT-journalist Ivo Belet. Van 2004 tot vorig jaar was hij Europees parlementslid voor de CD&V. De kiezers vonden het welletjes geweest en stemden Belet in mei naar huis. Maar een loontje van om en bij de 6000 euro geef je natuurlijk niet zo snel op en dus werd er wat gelobbyd. En jazeker! Onzen Ivo is sinds kort aan de slag als adjunct-kabinetschef van de Kroatische vicevoorzitter van de Europese Commissie Dubravka Suica. Wat hij er verdient kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar dat het geen 1800 euro is zoals de doorsnee Vlaming, dat weten we wel. Zelfbediening van de elite. Zo gaat dat in zijn werk.

Een bevreemdend beeld vandaag in het Europees Parlement. Ivo Belet werd in mei weggestemd als Europarlementair, maar zit er nu terug als adjunct-kabinetschef voor de Europese Commissie. Zelfbediening heet dat.