Bom op Iraanse generaal Soleimani, V.S.A. laat regio verder escaleren

Middels een drone heeft de Verenigde Staten van Amerika gisteren de aanvoerder van de Iraanse elite-eenheid van het leger generaal Qassem Soleimani om het leven gebracht. Dit gebeurde nabij de internationale luchthaven van Bagdad waar hij samen was met aanvoerders van de Iraakse sjiitische militie. Vanuit de Verenigde Naties kwam al snel de kritiek dat men met deze aanslag met grote zekerheid het internationale recht heeft geschonden. De Europese leiders reageren terughoudend, de Amerikanen en Israëliërs verheugd.

Een moordaanslag op een belangrijke Iraanse generaal zo openlijk uitvoeren en opeisen door de V.S.A. lijkt een nieuwe stap te zijn in het machtsspel in de regio. Dit kan echter gemakkelijk escaleren en grote gevolgen hebben zelfs voor ver buiten de regio. Inmiddels hebben de Amerikanen besloten om nog eens 3000 troepen naar hun basis in Koeweit te sturen, waar er zich momenteel 750 bevinden. Dit is onderdeel van een verdere opbouw van strijdkrachten in de regio, ook in reactie op een eerdere bezetting van de Amerikaanse Ambassade in Irak.

De beide ministers van Buitenlandse Zaken uit Nederland en België reageren niet inhoudelijk op de moordaanslag, maar uiten wel hun zorgen over de gevolgen hiervan in Irak en de regio.

2 comments

  1. Vrijdagavond vond in Molenbeek(tiens, tiens) een huldigingsplechtigheid plaats voor deze generaal. Op de affiche stond duidelijk te lezen(in het Engels) “de hele wereld zal u wreken”. Dit werd later bijgesteld tot “de hele wereld zal om u rouwen”.
    Met mijn klein verstand kan ik niet begrijpen, dat wanneer men zijn land ontvlucht men een huldigingsplechtigheid gaat bijwonen omdat een van de vooraanstaanden van dit regime is gedood. Ik zou veel meer denken aan een feestje voor dit feit.
    Of het nu gaat om “wreken” of “rouwen”, beide zijn zeer bedenkelijk, en laat me vermoeden dat een aantal onder de zogenaamde vluchtelingen(of asielzoekers) hier zijn omwille van andere motieven dan het ontvluchten van het regime.
    Ik zou DVZ duidelijk willen aansporen om een aantal asielaanvragen eens opnieuw kritisch te bekijken.

Comments are closed.