Fakkeltocht in Barcelona voor politieke gevangenen en bannelingen

Enkele honderden personen liepen afgelopen zaterdag in Barcelona mee in een fakkeltocht waar de boodschap voor de verdediging van politieke bannelingen en gevangenen te horen was. Ook in dertig andere steden in Spanje waren er mensen op de been. Dit als onderdeel van een 18 jaar oude traditie, onder aanvoering van l’associació Rescat, om op te komen voor mensen die om politieke redenen worden vervolgd. Er werden in Barcelona Catalaanse vlaggetjes, fakkels en plakkaten met daarop gezichten van de door Spanje opgesloten politici meegedragen.

Hoewel de organisatoren op dit protest om de vrijlating van politieke gevangenen vroegen en het stopzetten van de vervolging van bannelingen, van over de hele wereld, is sinds de opsluiting van de pro-onafhankelijkheidsleiders in 2017 de demonstratie meer gericht op de eis dat het hardhandig optreden tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging moet worden gestopt.

Er was tijdens de mars in Barcelona een duidelijk boodschap te horen ter ondersteuning van de onafhankelijkheidsleiders, die op 23 september zijn gearresteerd en gevangen zijn gezet. De organisatoren liet wel weten dat hun actie van solidariteit verder gaat en betrekking heeft op alle slachtoffers van elke vorm van repressie, zoals dit bij de Australische journalist Julian Assange en diverse Baskische activisten ook het geval is.