Europees Parlement eist in resolutie afschaffing Zwarte Piet

Het heerlijk avondje is gekomen, maar wel zonder Zwarte Piet, de gezellige kindervriend bij het traditionele Sinterklaasfeest, tenminste dan als het aan het Europees Parlement ligt. Een wakkere lezer van ReactNieuws wees ons op een resolutie van het Europees Parlement, op 26 maart van dit jaar aangenomen, die Zwarte Piet omschrijft als ‘discriminerende stereotyp’. De resolutie gaat specifiek over de grondrechten van mensen van Afrikaanse afkomst, die extra aandacht en rechten krijgen toebedeeld van de bestuurders van de EU.

In de resolutie wordt geschiedenis vervalst: zo zouden mensen van Afrikaanse afkomst in de loop van de geschiedenis een ‘aanzienlijke bijdrage’ hebben geleverd aan de opbouw van de Europese samenleving, eist men dat Europese landen meer Afrikanen in besturen opnemen, daarnaast wordt de wens geuit dat lidstaten racistische en afrofobe tradities veroordelen en ontmoedigen.

Zeer opvallend is dat men zelfs impliciet verwijst naar Zwarte Piet in de volgende regel;

G. overwegende dat bij bepaalde Europese tradities, zoals het zwart schminken van gezichten, wordt vastgehouden aan discriminerende stereotypen, waardoor diepgewortelde stereotyperingen van mensen van Afrikaanse afkomst blijven bestaan, hetgeen het gevaar van discriminatie verergert;

51 comments

 1. hebben jullie nog niet genoeg ver oorzaakt den een na stelltje hufters daar zo zwartepiet blijft zo als hij is en kabenet rutte 3 op rotten met jullie stikstof en zo voor schaammen jullie je niet

 2. begrijp niet dat men daar tijd voor heeft om dat te verbieden, ze zouden beter hun tijd steken in dingen die, nu een groter probleem zijn, en erger zijn dan echte zwarte pieten, wat is het volgende, de paashaas, die legt toch geen eieren, of de kerstman, die heeft een rendier dat kan vliegen, komaan laat de kinderen, kinderen blijven en genieten van eeuwen oude tradities, ben 48 jaar echte zwarte piet en zal altijd zwarte piet blijven. nog effen dit, ik zie dat de roetpieten wel volledig zwarte benen en handen hebben, misschien getransplanteerd.

  1. Ja das waar ma oharme die kinderen ze hauden vn de sint en pieten

 3. Ik heb niks tegen zwarte piet. slavernij heeft niks te maken met kleur voordat men naar afika ging waren alle rassen slaven Romeinen vikingen indianen Egypte haden slaven en ze waren niet zwart, en nog steeds zijn we slaven van kapitalisme , Afrikanen hebben het minste geleden onder slavernij,somige mensen hebben complexe tegen zwarte piet maar hebben hun mond vol over Antillianen een rasistishe discriminatoire roepnaam voor authentieke Nederlanders afkomstig van het koninkrijk Der Nederlanden sta even stil bij

 4. De reglementen van Europa slaan op racisme , en terecht . Maar hebben niets te maken met Nicolas uit Myra en zijn prachtige inzet naar de mens toe , het feest Sint Niklaas is een herdenking van Nicolas zijn goede daden , het is een herdenking van een bisschop uit myra ( nu turkije ) en de hulp van Afrikaanse mensen ( kinderen ) die hij uit de slavernij haalde en Nicolas hielpen met zijn en in zijn daden naar de mensheid toe; Zeg mij nu eens waar het racisme zit,,,buiten dat Afrikaanse mensen behulpzaam zijn , Hoeveel kerken dragen zijn naam niet uit waardering ? Deze ganse zaak is misplaatst en op gang gestoken door een paar mensen die een verkeerd inzicht hebben in racisme en waardering.

 5. Vanaf januari 2020 hebben wij ‘Nederlanders’ sowieso niets meer te zeggen of te bepalen. Nederland is dan verleden tijd. Vanaf dan zijn wij Europeanen. De Europeesche Unie beslist over ons alles, ons lot

  1. Rutte die dief heeft ons verkocht word tijd dat hij op stapt die geld van ons steelt als u 1 dag te laat bent om belasting te betalen krijgt u een forse boete hij niet hij graaid en maakt gezinnen ongelukkig hij heeft geen moeder die hem heeft opgevoed want die eet hiervan mee waar bemoeid brussel zich mee

 6. wat is dat god verdomme gaat Europa zich er ook mee bemoeien dat is een nederlandse traditie al eeuwen zo het is een kinderfeest waar wij vroeger ook groot mee zijn geworden dus Europa vingers af van de nederlandse traditie sinterklaas en zwarte piet is ons feest en wie dat niet wil zien gewoon in eigenland blijven poten af van ons kinderfeest zwarte piet is zwarte piet zoals het hoort dus poten af van ons kinderfeest

 7. Hebben die schoften niks beters te doe daar dan zich te bemoeien met ons kinderfeest. Laten ze lekker wat doen aan onze pensioen leeftijd. Europa is toch zo 1,waarom de Franse, Grieken veel eerder met pensioen dan wij. Word tijd we dit land met ze alle plat leggen niet 1 dag staken maar een week.

 8. Nexit, NEXIT EN NOG EENS NEXIT, ACHTERLIJKE BESTUURDERS IN DE EU, WEG ERMEE!

  1. Je hebt geen idee wat voor schade dat Nederland zal toebrengen, aangezien Nederland zelf niet produceert en zeer afhankelijk is van EU en rest van wereld.

   1. hoezo niks produceert
    ze willen ons juist afhankelijk maken van europa waarom dacht je dat de boeren moeten halveren
    maakt allemaal deel uit van een groter plan
    en juist daartegen moeten we in opstand komen

   2. “Nederland zelf niet produceerd”

    We exporteren 40% van de landbouw naar het buitenland omdat we een overschot hebben😂

 9. Ik vindt dit heel erg wat mensen allemaal zeggen over sinterklaas en zwarte Piet. Iedereen maar dan ook IEDEREEN is opgegroeid met zwarte Piet. Nu ineens kan het niet meer. Ga lekker naar je eigen land toe.

  1. En binnen een paar jaar kunnen de anderen weer klagen omdat er geen zwarte bij mag zijn ,racisme roepen omdat er dan alleen maar witte roetveeg pieten zijn,onze generatie kan er niet aan doen wat er honderden jaren gebeurt is ,wij waren er echt niet bij en als je de geschiedenissen goed bekijkt is er geen enkele kleur die er vrede-en liefdevol uitkomt het waren en zijn allemaal dezelfden

  2. Hi Samenda,
   In de tijd dat er slaven waren en men vocht voor het afschaffen … Zou je dan ook zeggen.. Iedereen maar dan ook IEDEREEN is opgegroeid met slaven. Nu ineens kan het niet meer. Ga lekker naar je eigen land toe.!?
   Wilde me niet mengen in dit gesprek omdat ik denk dat ieder hier een gezond verstand heeft. Men weet in of uit welke tijd deze traditie ontstaan is. Het is daarom niet raar vind ik dat de Europees parlement deze resolutie heeft aangenomen…Ook zijn er andere landen die niet kunnen begrijpen dat Sinterklaas ( deze traditie ) nog op deze mannier gevierd wordt!
   Waarom zou dat zijn?
   Het is ook niet de kinderen die er een probleem van zouden maken als het anders zou gaan!
   En ja, misschien is iedereen ermee opgegroeid maar is hun toen ook de waarheid verteld? Er zijn wel meer traditie van vroeger die afgeschaft zijn of veranderd zijn. Als beter weet zou je beter moeten doen wordt gezegt.
   Waarom is het zo moeilijk om begrip te hebben voor de andere!?

 10. Heb totaal geen verttouwen in dit Europees parlement zie dan ook af van hun bevelen verder val ik nie onder dit bewind en erken het ook niet ik hou mij aan de Nederlandse wet want ik ben Nederlander en zal nooit Europeaan worden hou mij aan mijn eigen soeverijnitijd.

 11. Langzaam maar zeker wordt het erfgoed systematisch kapotgemaakt,
  zo wordt de druk om kerstmis af te schaffen ook doorgevoerd.

  Wie zijn dan aan het discrimineren,
  wij zeker niet!

 12. Waarom word zwarte piet als discriminatie gezien?
  Ze worden niet als slaaf behandeld en zijn in dienst van sinterklaas om onze kinderen een leuke dag te laten beleven.
  Is een baas dan geen discriminatie gezien de verstandhouding het zelfde is?
  Dan nog het andere stukje dat mensen van Afrikaanse afkomst meer bestuursfuncties moeten krijgen?
  Dat is toch ook discriminatie om iemand te verplichten mensen in dienst te nemen aan de hand van hun afkomst.
  Normaal neem je iemand in dienst om zijn kwalificatie en het vertrouwen wat je in de persoon hebt ongeacht de kleur.
  In zuid Afrika worden blanken juist uit hun functies gezet terwijl de welvaart daar grotendeels aan de blanken te danken is. En daar hoor je niemand over.
  Daar is het nog steeds kijken naar vroeger hoefde blanken daar hun slaven vandaag gehaald hebben.
  Het hele slaven verhaal is erg maar daar zijn ook niet alleen de blanken schuldig aan geweest.
  De blanken zijn het binnenland in Afrika niet in geweest maar hebben andere stammen die normaal elkaar afslachten de andere stammen naar de kust laten brengen zodat ze verscheept konden worden. Dus de Afrikanen zijn zelf ook fout geweest.

  1. Dat bedoel ik maar…Al vanaf het begin dat de mens bestaat waren buitgemaakt gevangenen als slaven behandeld of ze nu blank, zwart, rood, groen of geel zijn. Destijds werd daar goed geld aan verdiend. En het waren de Afrikanen zelf die hun landgenoten verkochten om er beter van te worden. Sterker nog waren die inheemse slavenhandelaars er niet geweest dan had het grootste deel van die mensen met een afroculturele achtergrond wereldwijd nooit bestaan en destijds gewoon afgeslacht door hun eigen landgenoten.

  2. Zo gaat het precies in ZA! Mensen krijgen banen gebaseerd op velkleur en niet om bekwaamheid… het land gaat (is al) na de kloten!!!!

 13. En zal racisme stoppen met zwarte piet afschaffen? Ik vind het geen racisme, mensen maken het racistisch. Ik ben 60 en heb altijd van genoten. Jammer

 14. Waar bemoeit die achterlijke EU zich mee ?? ZWARTE PIET blijft en daar is de kous mee af !! En dat geldt voor vele andere dingen ! Wij echte Nederlanders pikken het niet meer !! Volgend jaar veel meer zwarte Pieten !! Plus, NEXIT !! Het is de hoogste tijd, voor gigantisch ingrijpen !!! Te beginnen met de grote schoonmaak van het zgn TORENTJE !!!

  1. Praat even voor jezelf met ‘wij echte Nederlanders’. Ook ik ben een ‘echte’ Nederlander (blank ja), maar zou het totaal geen probleem vinden als deze blackface traditie wordt aangepast. En nee, ik zeg niet ‘afgeschaft’, maar ‘aangepast’. Het kinderfeest blijft, maar wordt leuk voor iedereen, zonder de blackface imitatie zoals die nu is (roetveeg is toch ook prima?) Waarom is het zo moeilijk om je te verplaatsen in een ander? Ik begrijp die hele nare sfeer eromheen niet. Grow up en heb elkaar lief, welke kleur je ook hebt. ✌🏻✌🏼✌🏽✌🏾✌🏿

   1. En waarom kunnen hun niet aanpassen en het niet zien als racisme. Roetveegpiet is niet leuk want je word herkend. Die hele kinderfeest is verpest. En ik ben gewoon getint ben een Arubaan. Zwartepiet is zwartepiet ik kan niet boos worden als de me zwartepiet noemen want ik ben niet zwart en niemand is pikzwart zoals zwartepiet wanneer gaan ze dat begrijpen. Vermoeiend hoor

   2. Oh, “wij” moeten ons weer verplaatsen “in”. Kunnen mensen gewoon eens een keer niet zo snel beledigd zijn? Wat minder lange tenen? Niemand, maar dan ook niemand heeft enige kwade bedoelingen of ideeën bij zwarte piet, Behalve een klein clubje verongelijkte zeurkousen die veel te veel aandacht krijgen. Kinderen wordt niet geleerd dat Zwarte Piet een neger is die als slaaf aan het werk is voor Sinterklaas. Als iedereen de essentie van het Sinterklaasfeest nou ziet voor wat het is: een kinderfeest en er niet veel achter gaat zoeken, dan hoeft niemand racist of “slachtoffer” te zijn. Cowboy en Indiaantje spelen zou dan minstens zo bezwaarlijk moeten zijn, aangezien de Indiaan verdreven is van zijn land door “ons”. Uitgemoord, gehouden als slaaf. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Beledigd zijn is een keuze.

  2. Wat is volgens jou een echte Nederlander??? Ken je geschiedenis eerst!
   En als je zo van de tradities bent, draag je dan ook elke zondag je beste pak, ga je elke zondag naar de kerk, eet je elke vrijdag vis enz enz…

   1. Ik ben een echte Nederlander en ga nooit naar de kerk.. Vis eten doe ik op een dag als ik daar zin in heb. En een pak draag ik niet op zondag. Maar ik ben wel van mening dat zwarte piet helemaal niets met racisme heeft te maken.

  1. Mensen denk eens na!!!! Het is een kinderfeest en sint e. Zwarte Piet moeten absoluut blijven!! Een Nederlandse traditie!

 15. Het EP bedrijft hier puur anti-blank racisme, verdoezelt zwart ethnisch revanchisme verdoezelt aandeel van negerstamhoofden in slavenhandel, negers in drugshandel en aanrandingen en grove criminaliteit. Maar erger nog hecht niet aan de instandhouding van de biologische sokkel van Euroopese gemeenschappen door geen herstel van boreale vervangvruchtbaarheid na te streven maar vervanging door negervolken.

  1. Haha volgens mij begrijp je zelf ook niet wat je probeert duidelijk te maken. Je slaat de plank helemaal mis met je mislukte poging tot het schrijven van een semi intellectuele reactie. Het woord “neger” zegt al genoeg over je intenties.

  2. Weer zo een reactie van iemand die niet weet waar hij over praat. De donkere man heeft niet de middelen om cocaïne te fabriceren al die chemicaliën komen uit Europa vooral NL die zaken
   doen met de coke bazen in Zuid amerika (Columbia) .De donker man bezit geen schepen en helemaal niet de baas van de Rotterdamse haven om het ongezien door te laten .De donkere man is niet de baas van banken om al dat coke geld wit te wassen. Maar ik begrijp je wel iemand moet de schuld krijgen.

   1. Colombia heeft allang geen grote cokebazen meer teveel series gekeken zeker. Die zijn daar allemaal kapotgeschoten en opgepakt. Mexico is de grootste op het moment en de werkgever van Zuid Amerika. En chemische stoffen worden overal vervaardigt ook in Afrika en Zuid Amerika, die gaan ze echt niet hier in Nederland eerst bestellen exporteren naar Zuid Amerika. Hoofdbestanddelen voor coke extractie/productie zijn benzine en kerosine en dat kan iedereen wit of zwart maken door aardolie te verhitten. Veel drugs wordt via Afrika naar Europa gesmokkeld en lang niet meer alles via Rotterdam. Daar is de pakkans te groot voor dezer dagen. Ook Afrikanen hebben een aandeel in de drugshandel/smokkel. Dus als je graag slim wilt praten over drugs verdiep je even in de actuele stand van zaken voordat je dingen zegt die je wss bij netflix ofzo hebt gezien.

 16. Voor al die jaren van trouwe dienst krijgt Zwarte Piet van Sinterklaas een villaatje met zwembad* in Spanje. (*van Lego, zolang de voorraad strekt).
  Mr. Spock (van Mr. Spock’s Blog Site)

 17. 1. Het was mij tot daarnet volkomen onbekend dat de Europese Commissie zich ook nog bezighoudt met het opstellen en stemmen van resoluties.

  2. Waar hebt u gelezen dat “de Europese Unie” in een resolutie “de afschaffing van Zwarte Piet eist” – titel van uw artikel?

  Als u in artikel 18 van de resolutie van 26 maart 2019 betreffende de Grondrechten van mensen van Afrikaanse afkomst, een “eis tot afschaffing van Zwarte Piet” ziet, dan erkent u impliciet dat opvoeren van Zwarte Piet een “racistische en afrofobe traditie” is …

  Artikel 18: “(het Europees Parlement) wenst dat de lidstaten racistische en afrofobe tradities veroordelen en ontmoedigen”.

  (http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0239_NL.html)

  En dan nog: een traditie “veroordelen en ontmoedigen” lijkt me nog niet hetzelfde als die traditie “afschaffen”.

  1. Heerlijk om hier tenminste één bijdrage te lezen van één persoon die kennis heeft van de Europese Unie en zijn huiswerk heeft gedaan. Dankjewel Jozef van Nieuwenhuyze. :-)

  2. De reglementen van Europa slaan op racisme , en terecht . Maar hebben niets te maken met Nicolas uit Myra en zijn prachtige inzet naar de mens toe , het feest Sint Niklaas is een herdenking van Nicolas zijn goede daden , het is een herdenking van een bisschop uit myra ( nu turkije ) en de hulp van Afrikaanse mensen ( kinderen ) die hij uit de slavernij haalde en Nicolas hielpen met zijn en in zijn daden naar de mensheid toe; Zeg mij nu eens waar het racisme zit,,,buiten dat Afrikaanse mensen behulpzaam zijn , Hoeveel kerken dragen zijn naam niet uit waardering ? Deze ganse zaak is misplaatst en op gang gestoken door een paar mensen die een verkeerd inzicht hebben in racisme en waardering.

Comments are closed.