Oorlogsgebied Calais. Honderden illegale vreemdelingen gaan elkaar te lijf!

Het was weer al een tijdje geleden dat we nog iets hoorden over Calais, de Noord-Franse stad waarvan het straatbeeld bijwijlen aan Asmara, Khartoem of Ouagadougou doet denken. Op enkele gutmenschen na hebben de Calaisenaars het wel gehad met die vreemdelingeninvasie. Vele handelszaken hebben intussen de deuren gesloten, maar volgens de burgemeester, Natacha Bouchart (LR), heeft dat niets met onveiligheid of vreemdelingen te maken, wel alles met de ‘conjunctuur’. De kiezers denken er alleszins anders over. Bij de presidentiële verkiezingen van 2017 behaalde Marine Le Pen (RN) er 57,42 procent van de stemmen, tegen 42,58 voor Macron(LREM).

De duinengemeente kwam vroeger in het nieuws door het vluchtelingenkamp, de ‘Jungle’ genaamd. Op het hoogtepunt verbleven er zo maar even zevenduizend gelukzoekers die zich opmaakten voor een illegale reis naar het Verenigd Koninkrijk. In oktober 2016 werd de jungle eindelijk ontmanteld. Maar wie dacht dat ellende voor de Calaisenaars daarmee achter de rug was, was er aan voor de moeite. Enkele dagen terug, in de nacht van woensdag op donderdag, was het weer prijs. Honderden Ethiopiërs, Soedanezen en Eritreeërs gingen mekaar met stokken, ijzeren staven en messen te lijf. Verschillende onder hen moesten in ziekenhuis worden opgenomen.

Volgens schattingen van de autoriteiten slenteren er momenteel opnieuw zo’n 450 illegale vreemdelingen in Calais, in de hoop dat ze ooit Groot-Brittannië zullen bereiken.

“Het klimaat blijft zeer gespannen, wat zich vertaalt in gevechten en conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen”, zegt een plaatselijke brandweerman. De conflictensituaties in Eritrea, Soedan en Ethiopië, die ze als alibi gebruiken om naar Europa te vluchten en het statuut van vluchteling te claimen, worden hier gewoon verdergezet. Volgens NGO’s en vreemdelingenorganisaties zorgt het begin van de koude winterperiode altijd voor spanningen, waarbij botsingen tussen etnische groepen niet kunnen uitgesloten worden.

Daarvoor hebben wij een oplossing: blijf gerust in uw landen, waar de warmte voor de nodige gemoedsrust zorgt.