Drie Zwarte Piethaters aangehouden wegens zware dreigementen

Gisteren heeft de politie drie mannen aangehouden vanwege uitlatingen die ze via sociale media hadden verspreid over de intocht van Sinterklaas, welke vandaag in Apeldoorn plaats vindt. De woordvoerder van de politie liet weten dat het gaat om ‘opruiing en bedreiging’ en de specifieke uitlatingen ‘Die waren gericht tegen de Sinterklaasintocht in Apeldoorn.’ Omdat de intocht vandaag plaats vindt en de uitingen dermate bedreigend waren, moest de politie wel direct ingrijpen.

Het gaat om bekende voormannen van de zogenaamde ‘anti-koloniale bewegingen’, die zich richten tegen wat ze zien als kolonialisme en racisme, maar beweringen die in de praktijk vooral uitmonden in diverse, extreme anti-Nederlandse samenzweringstheorieën. Onder hen zijn Michael van Zeijl van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier Meijerink.

Van Zeijl heeft pontificaal op zijn twitter-profiel staan dat hij; ‘Snipet (schiet) ook graag Sinterklazen’ en werd eerder dit jaar veroordeeld tot een week voorwaardelijke celstraf en een boete van 500 euro vanwege het bedreigen van de vertolker van Sinterklaas.

De actiegroep De Grauwe Eeuw, die directe verbindingen heeft met andere anti-Zwarte Piet activisten, ondernam de afgelopen jaren ook andere stappen, zoals aangifte vanwege een kinderfeest met een cowboythema. Maar ze haalde vooral het nieuws door extreme uitspraken en acties, zoals het bekladden van standbeelden waaronder die van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn.

One comment

  1. Interessant weetje zou zijn hoe die zelf-haters hun dagelijks kostje bijeen scharrelen. Wellicht via cultuursubsidies… van de onderdrukkende Nederlandse overheid.

Comments are closed.