Broodje ham en boter gelijk aan islamterrorisme aldus Franse burgemeester

“Ongetwijfeld is het ‘ham-boter-Beaujolais-terrorisme’ in jullie ogen minder verwerpelijk dan het radicaal islamterrorisme, voor mij is er geen verschil” (Gaël Perdriau (LR), burgemeester van Saint-Étienne)

Natuurlijk moet men dat belachelijk ‘citaat’- alleen verziekte geesten kunnen zoiets verzinnen – niet in verband brengen met dat broodje op zich, wel met de Franse symboliek die daarachter schuilgaat. Het broodje behoort evengoed tot het klassieke patrimonium van de Fransen als Jeanne d’Arc of de Eiffeltoren. Voor ons, Vlamingen en Nederlanders, kan dat vreemd lijken, maar Fransen houden nu eenmaal van tradities, zelfs over hetgeen op tafel komt. Vandaar dat zij – niemand doet het hen na – hun producten zo kunnen promoten en bejubelen.

Symboliek

De fameuze ham-boter sandwich is een half stokbrood met boter en gekookte ‘varkensham’, bekend als ‘jambon blanc’ en wordt soms geserveerd met augurken. Het is het archetype van de populaire maaltijd die Franse arbeiders van oudsher in bistro’s bestelden tijdens de lunch. Het is de meest geconsumeerde snelle maaltijd in Frankrijk, het enige land waar het marktaandeel van de broodjes niet daalt ten opzichte van dat van de hamburger. De Fransen kopen jaarlijks 830 miljoen van die exemplaren, of meer dan 2,2 miljoen per dag, wat neerkomt op 72 % van het totale nationale verbruik van ‘stokbrood’, dat op zijn beurt 64 % van het totale Franse broodverbruik dekt. Natuurlijk werd en wordt daarbij iets gedronken, voornamelijk wijn. Meestal werd dat een Beaujolais of een ander licht wijntje, gezien er in de namiddag nog moest gewerkt worden. Echt iets van ‘ons’, zoals wij zouden zeggen.

Gaël Perdriau
En dat van ‘ons’ is er te veel aan voor de burgemeester van Saint-Étienne, Gaël Perdriau (1972 – ) van Les Républicains. Volgens dat sinister individu is dat stokbroodje te eigen aan Frankrijk, een rem op de integratie. Sterker nog, volgens de man is het eten van zo’n sandwich een vorm van blank terrorisme, dat zo goed als gelijk staat met islamitisch terrorisme.

De islamisering van de Franse samenleving wordt zichtbaar door de minachting die sommige (geesteszieke)politici hebben voor de Franse gebruiken en tradities.

We zouden hier nog heel wat commentaar kunnen aan toevoegen, maar dat doen we bewust niet. Voor zieke geesten bestaan er psychiaters. We laten het werk liever aan hen over.

Net nu verscheen een peiling

Uit een opiniepeiling die gisteren (27.10.2019) is gepubliceerd, blijkt dat er binnen Frankrijk ernstige spanningen bestaan. Hoewel Macron van mening is dat het dragen van de islamitische hoofddoek in openbare ruimtes niet zijn probleem is, is het secularisme een onderwerp dat de Fransen steeds meer zorgen baart: acht op de tien (80%) Fransen zijn van mening dat de seculaire samenleving in Frankrijk wordt bedreigd, zo blijkt uit een onderzoek van IFOP in opdracht van ‘Le Journal du dimanche’. Maar nieuw is dat deze angst wordt gedeeld, ongeacht de politieke voorkeur. In 2005 beschouwde slechts 58% van de Fransen het secularisme als bedreigd. Bovendien is 61% van de ondervraagden van mening dat ‘de islam onverenigbaar is met de waarden van de Franse samenleving’. Op de vraag welke partijen het best in staat zijn om het islamisme in Frankrijk te bestrijden, zijn de antwoorden duidelijk: 37% Rassemblement National, 20% lijst Macron(LREM), 15% Les Républicains en 6% voor de PS.

Waarschijnlijk zijn 80% van de Fransen ‘ham-boter-Beaujolais-terroristen’……