Vlaams Belang: Nieuwe verkiezingen na drie maanden zonder regering

Vijf maanden na de jongste verkiezingen zit Vlaanderen nog altijd zonder regering. Dat zet heel wat kwaad bloed bij de Vlamingen en ook het Vlaams Belang is dit meer dan beu. De partij van voorzitter Van Grieken dient daarom een wetsvoorstel in die het mogelijk maakt dat automatisch nieuwe verkiezingen worden georganiseerd als er na drie maanden van onderhandelen nog steeds geen regering is. 

“We zijn de vertragingsmanoeuvres van de politieke elite meer dan beu”, zo verduidelijkt Van Grieken. “De onderhandelaars zijn na 150 dagen zelfs nog geen stap verder. En nog komt er geen schot in de zaak. Het is alsof men geen regering wil.” Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) hebben na aandringen van de nieuwe PS-voorzitter Paul Magnette, Groen en Ecolo terug uitgenodigd aan de federale onderhandelingstafel.

Extra druk vanuit het linkse kamp

Op die manier wordt door de linkse partijen extra druk gezet op N-VA. Dat geeft hen een excuus om nog wat tijd te kopen. Over twee weken moeten Bourgeois en Demotte nog eens langs het Koninklijk Paleis om verslag uit te brengen over de stand van zaken. Met deze nieuwe inbreng is het onmogelijk dat er tegen dan iets concreets kan worden aangeboden.

Regeringsonderhandelaars krijgen drie maanden om regering te vormen

Tom Van Grieken heeft er zijn buik van vol en dient nu een wetsvoorstel in waarbij toekomstige onderhandelaars voortaan nog maximaal drie maanden de tijd krijgen om een regering te vormen. Is dat na drie maanden nog altijd niet het geval dan volgen er automatisch nieuwe verkiezingen.

Om dit mogelijk te maken wil de voorzitter van het Vlaams Belang een herziening van artikel 46 van de Grondwet. Zelfs informateur Johan Van de Lanotte vindt zo een deadline van drie maanden voor een regeringsvorming een goed idee, ook al kon hijzelf na drie maanden geen regering op de been brengen.