Vrouwen van IS-strijders dagvaarden Nederland

De omgekeerde wereld? In totaal 23 vrouwen van IS- strijders dagvaarden vanuit Syrië de Nederlandse staat. Ze willen terug naar Nederland, maar de Nederlandse regering is allerminst gelukkig met de vraag van de salafistische vrouwen. Als Nederland niet op hun vraag ingaat is volgens de vrouwen ‘de Nederlandse staat verantwoordelijk voor mogelijk leed’ zo zeggen ze aan de  NOS.

Nu terreurgroep Islamitische Staat haar kalifaat in Syrië en Irak verloor verblijven veel IS-strijders en hun vrouwen momenteel in detentiecentra voor jihadisten. Onder hen heel wat IS-vrouwen die naar Syrië reisden, zowel vanuit België als Nederland. Velen zijn nu vast besloten naar hier terug te keren. Als het moet zelfs via de juridische weg.

Internationale mensenrechtenverdragen verplichten IS-vrouwen terug te halen

De IS-vrouwen worden juridisch bijgestaan door maar liefst vijf advocatenkantoren. Ze eisen dat ze, samen met hun kinderen, door de Nederlandse overheid terug naar Nederland gehaald worden.

De situatie in de Syrische gevangenenkampen is erbarmelijk, zo stellen de IS-vrouwen. Volgens hun de advocaten is  Nederland volgens internationale mensenrechtenverdragen verplicht om de vrouwen terug naar Nederland te halen. Als Nederland dat niet doet, stellen ze de overheid aansprakelijk voor mogelijk leed.

België twijfelt

Nederlands minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) benadrukt dat de vrouwen er zelf voor gekozen naar Syrië af te reizen. België twijfelt nog, al gaan steeds meer stemmen op om vrouwen en kinderen van IS- strijders wel hier naar toe te halen en ook te berechten.

One comment

  1. Dit klinkt als chantage en met dat soort lieden moet je natuurlijk helemaal geen zaken doen. En laten de opa’s en oma’s van de kleine kinderen maar gewoon de verantwoording en opvoeding overnemen, waarna de ouders berecht kunnen worden in Irak.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.