Staatsveiligheid: “Omstreden Leuvense salafist nu ook actief in Zaventem, Aalst en Wetteren”, moskee ontkent

De Leuvense hulpimam A.W. die de moskee Al Ihsaan meermaals in opspraak bracht, is ook in de Al-Ishlah-moskee in Zaventem actief als lesgever. Dat schrijft De Standaard op basis van een rapportage van de Staatsveiligheid, maar de moskee zelf ontkent. “De man woont met zijn gezin in Zaventem, maar is nooit actief geweest in de moskee”, zegt de woordvoerder van de moskee.

Volgens Staatsveiligheid is de man echter verantwoordelijk voor ‘een salafistische invloed’ binnen de Leuvense moskee en hebben zijn lezingen ‘het potentieel om extremisme te verspreiden.’

De man is ook lesgever in de Al-Islah-moskee in Zaventem. “Het klopt niet dat de man hier lesgever is of is geweest. We weten alleen dat de man met zijn gezin in Zaventem woont, meer niet”, vertelt een woordvoerder van de moskee aan RINGtv.

Ontoelaatbare uitspraken over het slaan van vrouwen

Eind 2017 werd de hulpimam geschorst door de Moslimexecutieve wegens ontoelaatbare uitspraken over het slaan van vrouwen. Eind vorig jaar ging hij echter opnieuw aan de slag in de Leuvense moskee. Omdat er volgens toenmalig minister Homans salafistisch onderwijs zou worden gegeven, dreigde ze om de erkenning van de moskee in te trekken.

Ook actief in moskee in Leuven, Aalst en Wetteren. 

Nog steeds volgens een rapport van Staatsveiligheid blijkt nu dat het werkterrein van de hulpimam groter is dan alleen de moskee Al Ihsaan. Zo staat te lezen in de rapportage dat de man vorig jaar actief is geworden als lesgever in Zaventem. Daarnaast gaf hij nog lezingen in andere moskeeën, te weten Leuven, Aalst en Wetteren. De man is ook terug actief op Facebook met het verspreiden van salafistische propaganda.

Niet erkende moskeeën

Het gaat hier om niet-erkende moskeeën, waardoor de Vlaamse overheid machteloos lijkt te staan.