Paul Van Tigchelt (OCAD) wil jihadisten terughalen: ‘Dat zorgt voor meer controle’ 

Paul van Tigchelt, directeur van het coördinatiecentrum voor de dreigingsanalyse of kortweg OCAD pleit nogmaals voor de  repatriëring van ‘Belgische’ jihadisten die momenteel gevangen worden gehouden door de Koerdische strijders in Noord-Syrië.  Zijn oproep valt samen met de dreigende oorlogstaal tussen de VSA van Trump en de Turkse leider Erdogan. Als we deze jihadisten naar hier halen en berechten hebben we er ook meer controle over”, zo zei  de OCAD-baas in Terzake op één. Turkije plant nieuwe aanvallen op de Koerdische milities in Noord-Syrië. 

Paul Van Tigchelt pleitte in VRT-programma Terzake  om Syriëstrijders met de Belgische nationaliteit  die momenteel in Koerdische gevangenschap leven, terug naar België te halen. “Het gaat om ruim vijftig Belgische FTF’ers die in de gevangenenkampen van de Koerden vast zitten’, verduidelijkt Van Tigchelt . Onder hen twintig mannen en zo’n vijfendertig vrouwen. Hij wil ze hier berechten voor een maximale controle.

“De Koerden krijgen het nu al moeilijk om de gevangen jihadisten onder controle te houden” zei de OCAD- directeur in Terzake. “Vooral het kamp Al- Hol is overbevolkt. Daar zitten 70.000 gevangenen opeengepakt. Er gebeuren wel eens ontsnappingen. Dat zijn kleine kalifaten geworden. Daar maken we ons uiteraard ernstige zorgen om.”

Controle aan Europese grenzen niet waterdicht

Maar als de Koerdische strijdkrachten hun aandacht moeten vestigen op de Turkse vijand, dan wordt het risico van ontsnapte Jihadisten alsmaar groter. “Gelukkig is het voor die gewezen strijders nu veel moeilijker om Europa te bereiken. Maar ook die controle is verre van waterdicht.”

One comment

  1. Welke bewijslast gaat een Belgische rechtbank aanbrengen? Ze hebben allemaal in de administratie gezeten .

Comments are closed.