PS-kopstukken zijn duidelijk: ‘We zijn het op geen enkel punt eens met de N-VA’

Nu Vlaanderen eindelijk zijn regering heeft is het nu alleen nog wachten op de federale regering. Veel hangt daarbij af van de houding van de Parti socialiste (PS) tegenover de Vlamingen, meer bepaald tegen de N-VA van Bart De Wever en Theo Francken. Met het oog op de vorming van die nieuwe federale regering zaten dit weekend de kopstukken van PS en N-VA aan de onderhandelingstafel. Daaruit bleek nogmaals dat een federaal akkoord nog lang niet in zicht is. Kandidaat PS-voorzitter Paul Magnette was na afloop van de jongste bijeenkomst duidelijk: “We zijn het op geen enkel punt eens met de N-VA”, zo verduidelijkte hij in een gesprek met Le Soir het standpunt van zijn partij. 

Geen veto tegenover N-VA

Toch stelt Magnette tegen geen enkele partij een veto. “Ook niet tegenover de N-VA”, zegt hij. “Na de verkiezingen van 26 mei hadden we veel discrete contacten met de informateurs. Ik zat tot vijfmaal toe aan tafel met de N-VA en de andere partijen. Daarbij kwamen alle onderwerpen aan bod. Spijtig genoeg zag ik geen enkel punt waarover we het eens waren.”

Splitsing sociale zekerheid onbespreekbaar

Een splitsing van de sociale zekerheid blijft voor de PS van Paul Magnette ‘onbespreekbaar’. “Ik zal het altijd moeilijk hebben om met deze partij in zee te gaan, zelfs als ze tegemoet komt  aan onze eisen voor een minimumpensioen van 1500 euro, aan de herfinanciering van de gezondheidszorg, de NMBS en van de laagste lonen. Maar daarvan staan we vandaag verder af dan ooit”, zegt Magnette.

Federale regering van paars- groen in de maak?

Bij de ontmoeting van de kopstukken van de PS en N-VA bespraken ze hoe verder te gaan mochten informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hun opdracht teruggeven aan de koning. Voor de N-VA-kopstukken wordt het ondertussen steeds duidelijker dat de PS meer en meer werkt aan een federale regering van paars-groen.