Joodse meisjesschool Benoth Jerusalem weer in opspraak

Omdat de Antwerpse ultraorthodoxe Joodse meisjesschool Benoth Jerusalem weigert seksuele opvoeding en evolutieleer te geven aan haar leerlingen gaat de Vlaamse onderwijsinspectie de school opnieuw grondig doorlichten. Ook popmuziek is er taboe. Worden nu dezelfde inbreuken vastgesteld, dan dreigt de school zowel haar erkenning als de overheidssubsidies te verliezen.

Lieven Viaene, inspecteur-generaal van de Vlaamse onderwijsinspectie is ervan overtuigd dat dezelfde afwijkingen in de Joodse school in Antwerpen zullen vastgesteld worden.

Toenmalig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stuurde begin vorig jaar de onderwijsinspectie naar de ultraorthodoxe Joodse meisjesschool Benoth Jerusalem. Aanleiding was een klacht van een kandidaat- leerkracht.  In juni van dit jaar kreeg de Joodse school in Antwerpen opnieuw inspecteurs over de vloer. De resultaten van die controles waren volgens de onderwijsinspectie ondermaats. De Vlaamse onderwijsinspectie kondigt nu een nieuw onderzoek aan. Vanaf 4 november controleert een team van inspecteurs of de school de leerplannen volgt.

Vijfde inspectie in acht jaar tijd

Normaal voorziet de Vlaamse onderwijsinspectie iedere zes jaar zo’n onderzoek. In het Benoth Jerusalem Instituut is dit ondertussen al de vijfde inspectie in acht jaar. Zeven jaar geleden al kreeg de Joodse school een eerste onvoldoende op meerdere punten. Ondertussen is er niets veranderd. De inspecteurs stelden toen al vast dat seksuele opvoeding, evolutieleer en luisteren naar popmuziek taboe waren op de school. In het vooruitzicht van een nieuw en grondig onderzoek vreest men dat daar niets aan is veranderd.

One comment

Comments are closed.