Deugacteur met stichting verbrast geld voor ‘reddingsschip’

Mensensmokkelaars, liberale regeringen en omstreden oligarchen zijn als sinds jaar en dag druk bezig in de handel van mensen en worden in deze tijden daarin van harte ondersteund door de ‘alle grenzen moeten open’-deugers in de diverse Europese landen. Een van hen is Klaas Heufer-Umlauf, een Duitse tv-presentator, acteur en zanger, die in 2018 opriep geld te doneren om hiermee een schip aan te schaffen en gelukzoekers uit Afrika naar Europa te brengen. Nu blijkt ruim een jaar later en na uitvoerig onderzoek, dat het geld wel goed is aangekomen, het schip is echter nooit uitgevaren.

De Duitse acteur maakte zich in 2018 druk en voelde onmacht dat er mensen in de Middellandse Zee omkwamen. Daarna deed hij in een filmpje van zes minuten de oproep voor donatie om een schip in gebruik te nemen en mensen te gaan redden. Hij zou er daarbij persoonlijk voor zorgen dat het geld goed terechtkomt. Klaas Heufer-Umlauf heeft een enorme schare aan volgers via o.a. de sociale media en zo was er binnen 10 dagen bijna 300.000 euro opgehaald.

Er zou geen nieuw schip worden aangeschaft, maar een oude overgenomen. Met vervolgens nieuwe lak erop, een nieuwe vlag en het overzetten van het eigendom. Daarbij nog de loonkosten, wat geld naar training voor personeel en wat overige kosten. Dat zijn schattingen, want toen onderzoeksjournalisten vroegen naar de boekhouding over het jaar 2018, kregen ze nul op rekest, ook inhoudelijke vragen werden ontlopen.

Onderzoekswebstek addendum is duidelijk na het onderzoek; het schip komt er niet. Naast mensenhandelaars en handelaars in emotie blijken er dus ook ordinaire zwendelaars in deze tak van sport te zitten, die hier en daar wat uitgeven én wat in eigen zak steken. Met de nodige emotie en zielige beelden, blijft deze hulpindustrie voorlopig nog wel draaien op gulle giften van naïeve mensen.