De Nederlandse Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken riep voor de Verenigde Naties (VN) op een coalitie te vormen voor de berechting van de strijders van de Islamitische Staat. Die zitten inmiddels massaal vast in de regio en hieronder bevinden zich ook een flink aantal terroristen die een paspoort van een Europees land bezitten. Nederland en Irak willen overleggen met andere partners binnen de VN welke stappen op internationaal niveau genomen kunnen worden voor de berechting van deze mensen. Inmiddels heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid doodleuk vijf van deze terroristen het Nederlands paspoort teruggegeven.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol blijkt niet over voldoende informatie te beschikken om helemaal te kunnen vaststellen wat nu exact het volledige loopbaantraject van deze vijf islamitische terroristen is en dan krijgen ze gewoon de Nederlandse nationaliteit terug. Niet de preventieve bescherming van de samenleving krijgt voorrang in onze rechtstaat, maar wel de terrorist die via een uitweg in de mensenrechtenclausules valt vrij te pleiten.

Ondanks dit gegeven laat minister Blok weten dat alle IS-strijders moeten worden vervolgd voor hun gruweldaden. Hoewel deze terroristen vooral in Syrië de daden hebben gepleegd, wordt door de minister nergens gesproken over een rol van de Syrische regering en Syrische rechtbanken, immers dat is toch het land dat het zwaarst heeft geleden onder deze islamitische strijders. Twee internationale mechanismes, deels Nederlandse makelaardij, wil men hiervoor inzetten: de VN-bewijzenbank voor Syrië en het VN-onderzoeksteam in Irak.

De intentie is dat uiteindelijk met dit bewijs deze IS-strijders voor een rechtbank zouden worden gebracht. Dat wordt dan een berechting in de regio, maar duidelijk onder controle van een internationale organisatie. Maar nu we kunnen zien dat islamitische terroristen in Nederland gewoon een paspoort terugkrijgen en de knullige wijze waarop dit wordt gecommuniceerd, zouden Syrië en Irak er goed aan doen de ‘hulp’ van de Nederlandse regering nog eens te overdenken.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d