150 Vlamingen betogen (erg kort) tegen nieuw asielcentrum in Beveren

De asielinvasie in de Europese Unie, en vooral in België, gaat onstuitbaar verder.  Gisteren meldden we dat de voorbije tien jaar België erkenningen afleverde aan bijna 80.000 asielzoekers.  Het is dus geen wonder, dat overal in het land zogezegd ‘tijdelijk’ opvangcentra open blijven, en er zelfs nieuwe geopend worden.  Zo krijgt Beveren in het Waasland een nieuw opvangcentrum voor maar liefst 120 indringers, pal naast het station, waar honderden meisjes en vrouwen dagelijks het openbaar vervoer gebruiken.

De mensen van Beveren zijn daarover allerminst te spreken.  Gisterenavond werd dan ook een manifestatie gehouden voor de deur van de gemeenteraad.  Zo’n 150 Vlamingen betoogden met slogans als ‘vol is vol’, ‘wij zijn het moe, grenzen toe’ en ‘eigen volk eerst’.  Ze werden toegesproken door kersvers parlementslid Filip Brusselmans, die de leiding van het verzet heeft genomen, en de steun kreeg van een heleboel bekende VB-gezichten uit Oost-Vlaanderen:  Barbara Pas, Guy Dhaeseleer, Kristof Slagmulder, Ortwin Depoortere…

Het lokale VB is kritisch.  ‘ Onze fractie vindt dat het Waasland al genoeg belast wordt. Wat we ook niet mogen vergeten is dat het grootste centrum, Westakkers, zich aan onze gemeentegrens (in Sint-Niklaas, NVDR) bevindt.  Is men er zich van bewust dat dit centrum vlak naast een dagcentrum voor psychiatrische patiënten komt? Zijn zulke asielcentra duurzame oplossingen voor gezinnen die hier moeten verblijven? Wat gebeurt er met de lange wachtlijsten van huisvesting? Wij hebben zelf zovele mensen die geen kwalitatieve woningen hebben, en al lang wachten op betere huisvesting. De burgemeester schuift elke verantwoordelijkheid af naar de federale instanties. Toch is het volgens ons inziens de burgemeester die eindverantwoordelijk is, die instaat voor de veiligheid, de leefbaarheid van alle Beverenaars!’

De lokale gemeenteraadsleden van het VB lijken nog wat koudwatervrees te hebben om het  protest voluit te laten gaan.  De gemeenteraad begon om 19.30 uur, maar de manifestatie werd na amper 15 minuten al opgedoekt, naar verluidt omdat de lokale mandatarissen geen manifestatie tijdens de gemeenteraad wilden….  En als je 150 mensen op de been hebt, waarom dan een ‘statische manifestatie’  en geen krachtige en zichtbare betoging door de straten?  Maar goed, alle begin is moeilijk, en met wat steun van parlementsleden krijgen de lokale gemeenteraadsleden hopelijk wat meer moed.   Hopelijk wordt het protest de komende weken en maanden krachtig, luid en duidelijk verder gezet.  De 150 Vlamingen die er gisterenavond waren zijn er alleszins klaar voor, en verwachten méér dan oproepen tot ‘sereniteit’.