N-VA laat confederalisme vallen en wil met PS spreken: ‘ Spelen met kaarten die je hebt’, zegt Theo Francken

De klap van de verkiezingen van 26 mei 2019 heeft even nagezinderd: de N-VA kreeg in Vlaanderen een oplawaai van -7%, het Vlaams Belang werd in Vlaanderen de grote winnaar met + 12,6%.  Vier maanden lang heeft de N-VA zijn wonden gelikt, en werden een aantal zinvolle inzichten ontwikkeld: men heeft het goud dat men in handen had in 2014 onvoldoende benut, zowel inzake begroting, Vlaamse eisen als immigratie.  Maar nu lijkt het stilaan business as usual: in een gesprek met VTM legt Theo Francken van N-VA de lat voor regeringsvorming met de maffiose PS een heel pak lager.

Tijdens de voorbije maanden werd gezegd dat de N-VA met de PS wilde spreken over ‘confederalisme’: een enigszins vaag concept dat erop zou neerkomen, dat België blijft bestaan, maar Vlaanderen meer zelfstandigheid krijgt.  In zo’n concept blijft Vlaanderen hoe dan ook dik betalen voor Wallonië.

Maar nu laat Theo Francken weten dat zelfs dat niet meer hoeft. ‘ Je moet spelen met de kaarten die je hebt.  Je kan dat betreuren, maar N-VA en PS hebben samen geen tweederde meerderheid.’  Een vreemde redenering, die dus zegt dat een partij slechts haar agendapunten kan realiseren als ze een meerderheid, of zelfs een tweederde meerderheid behaalt.  Weet Theo Francken dan niet hoe regeringsgesprekken, coalitievorming en het opnemen van breekpunten in een regeerprogramma verlopen?  Concreet betekent dat dat N-VA in Vlaanderen CD&V en VLD kan verplichten, niet mee te werken aan een federale regering zonder confederalisme.  Maar is de N-VA daartoe bereid?  Uit de uitspraak van Francken moet afgeleid, dat men dat blijkbaar niet aandurft.

Theo Francken gaat zelfs nog een stap verder en legt lekkers in de etalage voor de PS: een minimumpensioen van 1500 euro.  In Wallonië te betalen voor alle levenslange doppers door Vlaanderen, dat spreekt.

Er moet vastgesteld worden dat het harde ‘non’ van de Walen en de PS gedurende de voorbije 3 maanden begint te werken, en dat de N-VA met Theo Francken als eerste door de knieën gaat voor de druk vanuit de leugenpers dat men ‘verantwoordelijk’ moet zijn.  Terwijl een Vlaamsnationale logica kan zijn: wij hebben de verantwoordelijkheid Vlaanderen goed te besturen, maar wie beweert dat België kan functioneren, die moet dat dan maar zelf bewijzen.  Laat een linkse belastingregering rond de maffiose PS dan maar proberen de volgende vijf jaar een Vlaamsnationaal geradicaliseerd Vlaanderen te besturen.  Als dat de hel is die we nog 5 jaar door moeten om daarna een Vlaamsnationale absolute meerderheid te krijgen die in het Vlaams Parlement eindelijk de Vlaamse onafhankelijkheid kan uitroepen: het zij zo.

3 comments

  1. Kartonnen vlamingskes van NV-Asociaal “plat op den buik” met het achterdeel uitnodigend omhoog ter attentie van de P(arti).S(candaleux). ? Minstens die perceptie wordt gewekt !

  2. NVA gaat dezelfde weg op als de toenmalige VU.
    Zij is zo standvastig geworden als de overige verliezrs ! Als een schotelvod dus…

Comments are closed.