Aantal asielaanvragen in ons land blijft sterk stijgen

Vorig jaar steeg het aantal asielaanvragen in België met maar liefst 16 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van   het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Een jaar geleden stond de teller precies op 15.153 aanvragen. Dat aantal steeg ondertussen tot 17.511 ofwel een stijging met ruim 16 procent.

De asielinstroom wordt in ons land vooral beheerd in plaats van beheerst. Barbara Pas is als fractieleider van van het Vlaams Belang in de kamer dan ook niet verbaasd over deze evolutie.

“De oorzaak van deze beangstigende evolutie is de verderzetting van het lakse asielbeleid zoals we dat al vijf jaar kennen. De ministers zijn zijn hier en daar wel gewijzigd maar het beleid bleef hetzelfde”, verduidelijkt ze aan ReactNieuws.

De toename van het aantal asielaanvragen in ons land is opvallend. De illegale immigratie naar Europa zou volgens officiële cijfers namelijk dalen.

Aantrekkelijke bestemming voor asielzoekers

Barbara Pas: “Ons land blijft dus een aantrekkelijke bestemming voor asielzoekers, wat de meerderheid ook beweert. Onze sociale zekerheid en de hoge erkenningsgraad zijn een van de belangrijkste oorzaken waarom asielzoekers steeds vaker België als favoriete aankomstbestemming verkiezen.”

Het percentage asielaanvragers dat effectief wordt goedgekeurd bedroeg in 2018 net geen 50 procent tegenover 24 procent in Frankrijk. Dat is verrassend genoeg minder dan de helft van bij ons.

Strengere gezinshereniging

Barbara Pas wil niet lijdzaam toekijken zoals de leden van de meerderheidspartijen. Zo blijft ze aandringen op het verstrengen van de wet op de gezinshereniging voor asielzoekers, het drastisch optrekken van het aantal plaatsen in de terugkeercentra en een daadwerkelijke verstrakking van het uitwijzingsbeleid.