Huur van luxe vliegtuigen is geen bevoegdheid van regering in lopende zaken

De Belgische regering besliste recent en in alle discretie twee luxe toestellen Falcon 7x- toestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault te huren voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties. De Falcon 7x algemeen wordt als de Rolls Royce van de Dassault-vloot beschouwd en biedt plaats aan maximum 14 passagiers. Het gaat hier om een uitgave van ruim 124 miljoen euro.

De twee toestellen worden gehuurd voor een periode van 12 jaar. Dat blijkt uit een beslissing van de ministerraad van vorige vrijdag. Het gaat om een contract van ruim 124 miljoen euro, kosten van de bemanning niet meegerekend.

Volgens de gespecialiseerde pers is de aankoopprijs voor een nagelnieuwe Falcon 7x zo’n 50 miljoen euro. Een toestel van 4 jaar oud kost gemiddeld 18 miljoen euro.

Vlaams Belang roept regering op het matje

Oppositiepartij Vlaams Belang stelt vragen bij de noodzaak van dit peperdure project. Waarom huurt men luxe vliegtuigen voor een bedrag van 124 miljoen euro als de aankoop van een jong tweedehandstoestel heel wat voordeliger is? Volgens Vlaams Belang fractievoorzitter Barbara Pas hoort “Het leasen van luxevliegtuigen om de ministers en de koninklijke familie rond te vliegen behoort absoluut niet tot de dringende zaken waartoe een regering in lopende zaken beperkt is.“

Vlaams Belang is dan ook vast van plan om de regering hiervoor op het matje te roepen. 

2 comments

Comments are closed.