Toekomstig minister-president moet op zoek naar minstens 600 miljoen euro

Het worden nog spannende dagen en misschien wel weken voor toekomstig Vlaams formateur Jan Jambon. Hij moet een financiële put van minstens 600 miljoen euro vullen en de tijd dringt. De traditionele septemberverklaring staat voor 23 september op de agenda en komt alsmaar dichterbij. Wil de nieuwe ploeg van Jambon I tegen dan met hun huiswerk klaar zijn zal er nog heel wat onderhandeld worden.  Eén ding staat nu al wél vast: om het begrotingstekort weg te werken zal de broeksriem stevig moeten aangetrokken worden. Besparingen zijn namelijk onvermijdelijk. 

In zijn startnota die de basis van de huidige regeringsonderhandelingen vormt blijft Bart De Wever (N-VA) opvallend vaag als het over de begroting van de volgende Vlaamse regering gaat. Vanaf vandaag wordt dat echter de inzet van deze onderhandelingen die nu stilaan in hun beslissende fase zitten. naar hun beslissende fase gaan. Vanaf vandaag zitten de leden van de centrale werkgroep met de top van N-VA, CD&V en Open VLD weer aan de onderhandelingstafel. Die gesprekken lopen tot 23 september, de dag waarop de septemberverklaring van toekomstig minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement op de agenda staat. Dat betekent meteen ook de officiële start van een nieuw politiek jaar.

Er is nog véél geld nodig

Dat worden voor Jambon en zijn gesprekspartners ongetwijfeld overuren kloppen. Tegen die deadline moet niet alleen een regeerakkoord op papier staan. Er moeten ook nog ministers aangesteld worden en dan is er nog de begroting voor volgend jaar. Tot hiertoe werden alle moeilijke discussie doorgeschoven. Alles wat met centen te maken heeft moet zelfs nog besproken worden.  Om alles te realiseren wat gepland is, is er nog veel geld nodig.

Zo wil men de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg terug dringen, maar daar is minstens 205 miljoen euro voor nodig. Om de wachtlijsten helemaal weg te werken spreken we over 1,6 miljard euro. Daarnaast wil de toekomstige Vlaamse regering Jambon  I ook de pensioenlasten van de gemeenten gedeeltelijk overnemen. Die zijn goed voor een extra investering van 90 miljoen euro en dan hadden we het nog niet over de anciënniteit van privéwerknemers die naar het onderwijs overstappen, nog een uitgave van ruim 300 miljoen euro.

Negatieve economische groei 

Uitgerekend vandaag maakt het Planbureau haar nieuwe prognoses  bekend over de economische groei. Die zien er allerminst rooskleurig uit. Men verwacht een negatieve evolutie. Wat het begrotingstekort verder zal doen groeien.