Ruim 63000 wereldwijd, waaronder precies 17 Belgen, ontvangen nog altijd een zogenaamd nazipensioen. Dat is een vergoeding voor opgelopen letsels in dienst van het Derde Rijk. Die cijfers werden zopas vrijgegeven door de Duitse staatssecretaris voor Arbeid Kerstin Griese.

Dat gebeurde uiteindelijk na een hele reeks parlementaire vragen van Ulla Jelpke van Die Linke. Samen met nabestaanden van overlevenden uit de nazikampen probeert ze al vele jaren de omvang van wat lange tijd werd beschouwd als de mythe van de nazipensioenen in kaart te brengen. Naast een klassiek pensioenstelsel bestaat er in Duitsland een uitkering voor lichamelijke letsels, opgelopen tijdens de oorlog.

Nazipensioen van 1500 euro per maand voor 17 Belgen

Volgens de recent vrijgegeven cijfers ontvangen welgeteld 17 Belgen maandelijks een pensioenuitkering uit Duitsland. Wereldwijd genieten 63159 personen, van wie er 61225 in Duitsland wonen en 1934 wereldwijd verspreid zijn. Het zijn lang niet allemaal oud-nazi’s. Onder hen veel weduwen of wezen. De grootste groep die een nazipensioen ontvangen woont in Polen (538). Anderen wonen in de  Verenigde Staten (241), Canada (119), Brazilië (17), Zuid-Afrika (9) en Argentinië (8). In Nederland zijn het er 27.

Het is de eerste keer dat de Duitse autoriteiten dit soort cijfers openbaren. Zij ontvangen maandelijks een gemiddeld bedrag van 1.561,72 euro.

Tot hiertoe werden altijd bedragen genoemd die schommelden tussen de 300 en 400 euro.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Nog 17 Belgen ontvangen maandelijks een ‘nazipensioen’ van gemiddeld 1500 euro”

  1. jeanne.de.donder1@telenet.be

    hier recht over mijn deur woont er een vrouw die zo lang als ze leeft een vergoeding trekt omdat haar zuster is doodgeschoten in een concentratiekamp ze is nu 96 jaar en werkte in de oorlog voor de Duidsers

  2. En dan, wat dan ? Als ze er voor gepresteerd hebben, waarom zouden ze het dan niet mogen blijven ontvangen ?

  3. Nog een vergeten misdaad van de Nazi-Duitsers ‘woord houden of beloftes inlossen’…

Trending

%d