Onze energieregulator de Vreg berekende dat een doorsnee gezin jaarlijks gemiddeld 329 euro extra betaalt aan ‘verdoken’ kosten of de zogenaamde ODV-kosten. Daarbij horen vooral groenestroomcertificaten en sociale en technische verplichtingen. Volgens de Vreg een hoog bedrag dat bovendien weinig doorzichtig is.

Het is al langer geweten dat onze overheid via een groeiend aantal verplichtingen aan zowel leveranciers als netwerkbeheerders binnen ons energienetwerk. Die kosten worden vaak verdoken doorgerekend aan de consument. Het gaat dan vooral om allerlei technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen. Groenestroomcertificaten en premies voor energiebesparende werkzaamheden nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening.

Allerlei heffingen goed voor 1,7 miljard euro

Die kosten komen gedeeltelijk op onze energiefactuur terecht, maar zijn daar niet rechtstreeks op terug te vinden. Ze worden verwerkt in distributienettarieven, de energieprijs zelf en via allerlei extra heffingen.

De Vlaamse energieregulator Vreg berekende nu voor de eerste keer wat die kosten in realiteit voor de gebruiker betekenen. In totaal zijn deze verdoken kosten goed voor maar liefst 1,7 miljard euro. Dat weegt uiteraard zwaar door op de energiefactuur van een gemiddeld gezin. Die ligt 251,68 euro hoger als gevolg van deze kosten. De aardgasfactuur stijgt met 26,74 euro. Reken daarbij nog de federale heffingen en men komt volgens de Vreg tot een werkelijke stijging van onze energiefactuur met 329 euro voor een doorsnee gezin.

Dat is ook het geval voor onze bedrijven

Ook onze bedrijven zien daardoor hun energiefactuur aardig stijgen. Voor elektriciteit betaalt een klein bedrijf 2.424,85 euro extra ODV-kosten, voor aardgas 127,87 euro. Samen met de federale heffingen mag een klein bedrijf jaarlijks 4.207,4 euro extra ophoesten.

De Vreg vraagt zich af waarom de elektriciteitsfactuur zo zwaar belast wordt, in vergelijking met aardgas. Men dringt bij de overheid ook aan op meer transparantie. Men pleit daarbij ook voor wat ze noemt ‘een betaalbare energietransitie’.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Energieregulator Vreg: ‘Gemiddeld gezin betaalt jaarlijks 329 euro aan verdoken kosten’”

  1. Mocht VREG er nu eens bij zeggen sinds wanneer deze worden aangerekend. VREG is wat mij betreft een zeer gepolitiseerd instituut.

Trending

%d bloggers liken dit: