Vlaams Belang trekt naar Raad van State tegen Europese kandidatuur van Reynders

Voorzitter Tom Van Grieken en het Vlaams Belang houden woord. Ze willen zo bij de Raad van State (RvS) de kandidatuur van vice-premier Didier Reynders (MR) als Europees commissaris aanvechten. Het Vlaams Belang is niet te spreken over de manier waarop de kandidatuur door de huidige minderheidsregering in lopende zaken werd weerhouden.

Kamerfractieleider Barbara Pas verduidelijkt: “Met Didier Reynders hebben Wallonië en de MR opnieuw een belangrijke post beet. Reynders wordt namelijk door de regering in lopende zaken voorgedragen als Belgisch kandidaat voor de post van Europees commissaris.”

Aanstellen Europese topfunctie niet zonder parlementair debat

“Reynders is ondertussen al het veertiende lid van de regering-Michel die het zinkende Belgische schip verlaat”, zo zegt Pas nog. “ Zo bezet de regering maar 38 van de in totaal 150 Kamerzetels. Toch nam ze eenzijdig deze beslissing zonder enige vorm parlementaire debat. Het uitdelen van Europese topfuncties is zeker niet de verantwoordelijkheid van een regering lopende zaken”, aldus Barbara Pas.

“De huidige minderheidsregering weigert het politieke debat hierover aan te gaan. We kunnen dus niet anders  dan deze beslissing  juridisch aanvechten voor de Raad van State”.

Voor alle duidelijkheid: Didier Reynders is dus door de minderheidsregering voorgedragen als kandidaat. Het is Ursula Von der Leyen die als nieuwe Commissievoorzitter de uiteindelijke beslissing moet nemen en Reynders benoemen. Die wordt als Eurocommissaris pas officieel bevestigd na een hoorzitting in het Europees Parlement.