Na de Zwarte Pieten in Nederland: nu de folklore in Wallonië en Brussel……

“Petit pays, petit esprit”, wist Leopold II ooit te vertellen. Was die uitspraak ingegeven op de kritiek n.a.v. zijn losbandig bestaan? Men zegt immers dat er met de buitenechtelijke affaires van deze bebaarde vorst een heel boek te vullen is. Maar daar is het ons niet om te doen, wel om het feit dat in dit land alles moet wijken voor een handvol wereldverbeteraars, die te pas en onpas opduiken. Zondag was het weer prijs in Aat, de stad in het noorden van Henegouwen, waar Guy Spitaels (PS), alias ‘Dieu’, ooit de plak zwaaide en alleenheerser was.

De Wildeman – Le Sauvage zoals ze daar zeggen – doet ieder jaar mee aan de ‘Ducasse d’Ath’, een eeuwenoude optocht met reuzenfiguren. ‘De Wildeman’ draagt kettingen, schreeuwt, brult en maakt kinderen bang. Tot daar geen vuiltje aan de lucht, kinderen mogen wel eens bang zijn. Maar – en daar knelt het schoentje – ‘De Wildeman’ is zwart geschminkt, draagt veren op zijn hoofd en heeft een ring door zijn neus. Dat is natuurlijk andere koek, of wat dacht u? Gutmenschen vinden het door de UNESCO erkende folkloristisch erfgoed racistisch en vernederend voor de negertjes. Het druk bijgewoonde familie-evenement moet volgens hen dan ook zo snel mogelijk in de prullenmand.

Zo zien ze er voortaan uit, Les Noirauds.

Enige tijd geleden gebeurde hetzelfde al met de Brusselse groep ‘Les Noirauds’. Deze ontstonden in 1876 als charitatieve vereniging die zich inzette om een tehuis voor arme weeskinderen van het faillissement te redden. Ook de leden van die groepering verfden hun gezicht zwart. Waarom ze dat feitelijk deden is niet echt duidelijk, maar zeker niet om racistische motieven. Aangenomen wordt dat de zwarte aangezichten en de kledij destijds mogelijk voortvloeiden uit fascinatie voor de gebruiken in het pas ontdekte zwart Afrika. Les Noirauds zouden rijke Afrikaanse vooraanstaanden voorstellen.

Maar ook dat was zonder dezelfde gutmenschen gerekend. Ook daar was dat zwart kleurtje er te veel aan. En ook daar gingen ze weer door de knieën. Naar eigen zeggen blijven Les Noirauds anoniem en zetten ze nog steeds het feestelijke karakter van de stoet in de verf. Dat gebeurt dan wel niet meer met een zwart snoetje, maar wel met de kleuren van de Belgische vod op hun wangen.

Didier Reynders (MR)

De bal ging vooral aan het rollen wanneer bekend geraakte dat ook minister, en toekomstig Eurocommissaris, Didier Reynders (MR), aan de stoet had deelgenomen, en ook met een zwart smoeltje. De ‘verontwaardiging’ was groot. Bij Human Rights Watch – daar zijn ze weer – vroegen ze zich af of Didier Reynders wel kon aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken.

Nu dat hij het ambt van Eurocommissaris ambieert, zou het wel eens kunnen dat ze dat verhaal terug oprakelen. Ook wij zouden willen dat hij naast de prijzen pakt, maar dan wel om andere redenen dan hier aangehaald.