Vlaamse formatiegsprekken gaan van start: de Paljassen worden opzijgeschoven voor de Losers

Alea iacta est. N-VA vormt samen met Open Vld en CD&V de komende dagen een Vlaamse regering. Jan Jambon, verkozen vanop een federale lijst met de ambitie Eerste Minister te worden, zal de Vlaamse regering leiden. Het is maar één van de vele bochten waar de N-VA zich nu al aan het wringen is. Maar goed, de grote baas der Niveanen, Bart De Wever is gematigd ambitieus in zijn startnota, waar de burgemeester van Brasschaat mee aan de slag moet.

Die startnota leest op het eerste zicht rechts en Vlaams, maar wie de voorbije vijf jaar niet op Mars verbleef, weet dat woorden geen daden zijn en dat daden allesbehalve ingeloste beloften zijn, integendeel. Inzake Vlaamse identiteit, onderwijs, religie en zelfs de EU lezen we heel wat, maar verder dan voorspelbare slogantaal uit campagneboekjes geraakt De Wever niet. Met zo’n uitgangspunt geef je de coalitiepartners zelfs niet eens de kans om scherpe kantjes weg te vijlen. Select All en Delete is wat er met die ambities gaat gebeuren.

N-VA, Open Vld en CD&V

Het resultaat: een regering van ‘Losers’ zoals Tom Van Grieken ze noemt, aangezien de drie partijen samen allemaal verloren in mei en niet weinig ook: 540.367 kiezers. Ruim een half miljoen kiezers. En die regering krijgen we omdat een kleuterschool meer maturiteit uitstraalt dan de Belgische en Vlaamse politiek. Alles draait om de macht. De postjes. De zeteltjes met de daaraan verbonden dikke pré. En werp je die stelling voor de ogen van de betrokken politici dan antwoorden ze in koor: “Het cordon! Want het Vlaams Belang is een ranzige partij. En of dat nu waar is of niet, het houdt ons al sinds de jaren ’90 onafgebroken aan de macht.”

De Wever zélf, in woorden een tegenstander van dat cordon, maar in de praktijk minzame liefhebber, heeft het spel doordacht gespeeld. Door de wekenlange gesprekjes met de nationalistische concurrent wekte hij niet enkel de illusie dat hij effectief tegen het cordon zou zijn, hij verhoogde de druk op iedere politieker die geen lidkaart heeft van het VB of de N-VA. Hij had echter nooit de ambitie om met Van Grieken in zee te gaan, al dan niet met gedoogsteun. Dat stond vanaf dag één vast, maar werd bewust door niemand zo gecommuniceerd – ook door ons niet – om wat dan ook niet te compromitteren. We speelden allemaal zijn spel mee om weten wij welke reden.

Sterk Vlaams Belang

Het grote voordeel van de twee maanden lange commedia dell’arte is het feit dat de jonge leeuwen van het Vlaams Belang zich van hun beste kant hebben kunnen tonen. Ze bleven wekenlang op een uiterst positieve manier in beeld. Maakte geen enkele fout. Tot misnoegen van de walgelijke media die toch nu en dan op zoek gingen naar uitschuivers van partijleden, nu en in het verleden. Moreel gezien is het Vlaams Belang de grote winnaar die het terrein verlaat. Als grootste oppositiepartij, zowel Vlaams als Federaal, is de campagne voor 2024 vandaag officieel van start gegaan.

Het is geen zekerheid dat er een nieuwe overwinning aankomt, maar voor de nu al best woedende Vlaamse bevolking verandert er niet veel op vlak van sociale en culturele afbraak. Ook op andere gebieden is het voor vele betreurde Vlamingen koffiedik kijken. Aalst, Ninove, Denderleeuw en andere steden zijn nog maar het begin. Demografisch zien we gestaag de Vlaamse omvolking tegemoet en met de linkse wapenbroeders van de N-VA in de bijna kersverse regering ziet het er maar belabberd uit op dat vlak. Maar kom, niets is zeker, positief blijven, on verra.

Vlaamse frontvorming begint vandaag

En naar het schijnt zouden er vele N-VA’ers nu misnoegd zijn. En vele Vlaams Belang-mandatarissen en -leden geloofden écht in een regering met (de steun van) hun partij. Wel, aan al die misnoegden en teleurgestelden vragen we maar één ding: bewijs dat ge het waard zijt samen door één deur te kunnen gaan en verenig u, vorm de basis voor een échte Forza Flandria, op de komende – jawel – verbindende IJzerwake in Steenstrate over 14 dagen.

Wees minstens even ambitieus als de startnota van BDW en leg de kiemen voor een nationalistische meerderheid in 2024. Er zijn geen excuses meer om weg te blijven op dé activiteit van het jaar waar uw Vlaamse voorvechters worden herdacht en waar de Vlaamse eenheid al van bij het begin wordt bepleit. #GewoonDoen!

Tot dan!

Alle info over de IJzerwake: klik hier.

One comment

  1. De zich democratisch wanenden van het “Cordon Discriminatoir” , de verliezers gaan schouder aan schouder staan om basisdemocratische reflexen te wurgen. Nochtans is “discriminiatie op basis van politieke overtuiging” één der negentien discriminatiegronden die de Wet verbiedt, hé UNIA…

Comments are closed.