Westlandse gemeenteraad is tegen, dus gaat regering islamitische school afdwingen

Tijdens een gemeenteraadsvergadering in het Westland bleek dat een meerderheid van de lokale raad niet wil meewerken aan de komst van een islamitische basisschool binnen de gemeente. Het schoolbestuur Yunus Emre had hiervoor een verzoek ingediend. Minister Arie Slob liet direct weten dat de gemeente moet instemmen met het verzoek en dat hij desnoods zelf toestemming geeft, want dit niet laten doorgaan zou volgens hem ‘aan de grondslagen van de rechtsstaat’ raken.

Eerder dit jaar heeft de Raad van State geoordeeld dat het schoolbestuur Yunus Emre voldoende belangstelling heeft aangetoond voor een nieuw te stichten islamitische school in de gemeente Westland. Dat houdt in dat men met cijfers laat zien dat er voldoende leerlingen zouden zijn om een dergelijke school draaiende te houden. Volgens de Nederlandse wet moet de nieuwe school dan voor bekostiging in aanmerking komen.

De afwijzing van het islamitisch onderwijs komt op conto van de drie lokale partijen, Westland Verstandig, LPF en GBW die in gemeenteraad een meerderheid hebben. Ze weigeren mee te werken aan de opneming van de vestiging van een islamitische basisschool in het zogeheten Plan van Scholen 2020-2023. Minister Slob eist dat dit alsnog gebeurt, anders neemt de minister een zogeheten besluit tot indeplaatsstelling. De school krijgt dan alsnog geld en kan in het schooljaar 2020-2021 van start.

Stichting Yunus Emre, die een islamitische school wil beginnen in Westland, heeft al op meerdere plekken in Nederland basisscholen. De naam is afkomstig van een Turkse dichter uit de middeleeuwen en wordt door de Turkse overheid ook gebruikt voor hun instituten, om overal in de wereld de Turkse cultuur, taal en islamitische leefregels te promoten. Het is onderdeel van de Turkse verspreiding van idealen en zo haar invloed te vergroten, met name onder moslims.

2 comments

  1. Komt er, om de ‘kerk in het midden’ te houden, nu ook een Nederlandse basisschool in Istanboel.

Comments are closed.