Tweede Kamer spoort Nederlandse regering aan; stop landonteigeningen blanke boeren Zuid-Afrika

Deze week werd in de Nederlandse Tweede Kamer door de volksvertegenwoordigers gestemd over twee interessante verzoeken over Zuid-Afrika, beide met betrekking op de situatie van de blanke boeren in het land. De verzoeken werden door de TK-leden Van Helvert (CDA) en Van der Staaij (SGP) ingediend met als doel de regering te bewegen zich op het internationale toneel uit te spreken over het racistische regime in Zuid-Afrika en dat wijze waarop men met een deel van haar inwoners omgaat. Slechts het verzoek over de landonteigeningen haalde een meerderheid, het verzoek om Zuid-Afrika ook aan te spreken op het specifieke racisme naar blanken sneuvelde, omdat de VVD tegenstemde.

Er werden twee verzoeken ter stemming gebracht met duidelijke woorden over hoe de Nederlandse regering in contact met Zuid-Afrika en op internationale fora, duidelijk stelling zou kunnen nemen. Met daarnaast het idee om een internationaal onderzoek naar de aanvallen op blanke boeren in Zuid-Afrika op te starten. Het ging om de volgende verzoeken;

de motie-Van Helvert/Van der Staaij over de aanvallen op blanke boeren in Zuid-Afrika (32735, nr. 261);
de motie-Van Helvert/Van der Staaij over de voorgenomen landonteigening van blanke boeren in Zuid-Afrika (32735, nr. 262);

Het eerste verzoek haalde het niet, omdat de Kamerleden van de VVD tegenstemden en hiermee lieten blijken geen onderzoek en acties tegen racisme en aanvallen op blanke boeren te willen. Wat opviel is dat in de kwestie over het opzichtige racisme in Zuid-Afrika links en rechts in Nederland tegenover elkaar staan, waarbij rechts zich druk maakt om racisme in het land en links deze achterstelling en de hiermee in verband staande moordpartijen niet zoveel kan schelen.

De verzoeken geven daarnaast ook een wijziging weer in opvattingen in de Tweede Kamer, dat het niet enkel het Kamerlid Martin Bosma van de PVV en zijn politieke partij zich over deze kwestie druk maken, maar dat zowel de het CDA als de SGP feiten laten spreken als ‘constaterende dat in Zuid-Afrika in de afgelopen twintig jaar duizenden blanke boeren zijn vermoord’.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.